30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Bún chả
zdroj: Recepty 24/7

Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z grilovaného vepřového masa⁤ a rýžových nudlí.‍ Tento archetypální recept zahrnuje kombinaci‌ sladko-kořeněné⁣ marinády a pikantní rybí omáčky, která dodává jídlu výraznou chuť. Přídavek čerstvé zeleniny a‌ bylinek, jako jsou čerstvé bylinky, koriandr, salát nebo okurka, přidává osvěžující rozměr této pochoutce. Vyzkoušejte tento autentický vietnamský​ recept na bún chả a připravte si doma neodolatelné jídlo plné exotických chutí.

Suroviny

  • 400 g vepřového ⁣masa
  • 200 g rýžových nudlí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3⁣ lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce⁤ hnědého cukru
  • 1 lžíce octa
  • 500 ml vody
  • čerstvá ⁢mátová a ​koriandrová natě
  • sójová omáčka (volitelně)

Postup

  1. Ve‍ velké misce smíchejte rybí ‍omáčku, hnědý cukr‍ a ocet. Přidejte nasekaný česnek a zamíchejte.
  2. Přidejte ⁤vepřové⁢ maso a nechte ⁢marinovat minimálně 30 minut.
  3. V hrnci přiveďte‍ vodu k varu a vařte rýžové nudle podle návodu na obalu. Následně je⁢ opláchněte ⁢studenou vodou.
  4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte marinované vepřové maso až do⁣ zlatavé barvy. Poté ho odložte stranou.
  5. Do pánve přidejte zbývající marinádu a⁤ přiveďte k varu. Přilijte vodu a vařte 5 minut.
  6. Na talíři nebo ve velké míse servírujte rýžové nudle, opékané ⁢vepřové maso a mátovou a koriandrovou natě.​ Přelijte omáčkou z marinády.
  7. Podle chuti ​můžete⁢ přidat také lžíci sojové omáčky.
  8. Bún chả můžete podávat teplý nebo studený.