
Připravte si tradiční staročeský pečený králík s knedlíkem. Originální recept, detailní popis postupu a ingredience. Uvařte s námi chutný hlavní chod z králíka, podávaný s domácím knedlíkem a omáčkou.
Tradiční staročeský pečený králík slouží jako nepostradatelné jídlo, které je hluboce zakotveno v české kuchyni. Tento recept je jednoduchý na přípravu a poskytne vám skvělou příležitost naučit se něco nového. Králík je měkký a šťavnatý s kořenitou chutí, která vás jistě ohromí a stane se oblíbenou volbou pro rodinné setkání i pro hosty.
Suroviny
Pro králíka budete potřebovat:
- 1 celý králík,
- česnek,
- sůl,
- kmín,
- majoránku,
- olej,
- 1 lžíci hladké mouky,
- cibuli,
- vývar.
Pro knedlíky budete potřebovat:
- 500g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 2 kávové lžičky soli,
- 1/2 lžičky jedlé sody,
- 2 lžíce másla,
- cibuli,
- pečivo (starý rohlík nebo chléb),
- mléko.
Postup
Začněme s úpravou králíka. Králíka důkladně umyjte, osušte a očistěte. Poté jej nakrájejte na stejnorodé kousky. Každý kousek opepřete, osolte, potřete strouhaným česnekem a posypte kmínem a majoránkou. Nechte odležet asi hodinu v chladu.
Na oleji zpěňte mouku, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a chvíli smažte, až cibule zesklovatí. Poté vložte kousky králíka a orestujte je ze všech stran. Přidejte trochu vody a dusíme do změknutí. Poté podlijte vývarem a nechte dusit do měkka. Občas podlijte vodou a jídlo promíchejte. Na konci dusení můžete pokrm zahušťovat smíchanou moukou s vodou.
nyní se pustíme do knedlíků. Mouku smícháme s jedlou sodou. Přidáme vejce, sůl a máslo a vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočívat. Mezitím na másle orestujeme drobno nakrájený chléb nebo rohlík. Toto pečivo poté smícháme s těstem a vytvarujeme knedlíky.Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 15-20 minut.
Podáváme králíka na talíři s knedlíkem. Chystáme se na nádherný gurmánský zážitek!
Mějte na paměti, že každá trouba je jiná, takže dobu vaření a pečení je třeba přizpůsobit. tento recept je navržen pro 4 osoby, takže pokud očekáváte více hostů, měli byste zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit množství surovin.
Tento staročeský recept na pečeného králíka je klasickým jídlem, které si zamilovaly generace a pokračuje v tom. Doufáme, že si jej užijete stejně jako my! Dobrou chuť!

