15. 11. 2025
Autor: Olga Vařilová
Staročeský pečený králík s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7






Připravte si‍ tradiční staročeský pečený králík s knedlíkem. Originální recept, detailní popis postupu a⁤ ingredience. Uvařte s ​námi chutný hlavní chod z králíka, ⁢podávaný s domácím knedlíkem a omáčkou.

Tradiční staročeský pečený králík slouží ⁣jako nepostradatelné jídlo, ​které⁣ je hluboce‌ zakotveno v české⁤ kuchyni. ⁣Tento‍ recept je‌ jednoduchý na přípravu⁣ a poskytne vám skvělou ⁤příležitost naučit se něco nového.⁤ Králík je měkký‌ a šťavnatý s kořenitou chutí, která vás jistě​ ohromí a stane se oblíbenou volbou pro rodinné setkání i⁢ pro hosty.

Suroviny

Pro králíka budete potřebovat:

  • 1 celý králík,
  • česnek,
  • sůl,
  • kmín,
  • majoránku,
  • olej,
  • 1 lžíci hladké ‌mouky,
  • cibuli,
  • vývar.

Pro knedlíky⁢ budete ⁣potřebovat:

  • 500g⁤ hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 kávové ⁢lžičky soli,
  • 1/2 lžičky jedlé⁣ sody,
  • 2 lžíce⁣ másla,
  • cibuli,
  • pečivo (starý rohlík nebo chléb),
  • mléko.

Postup

Začněme s úpravou králíka. Králíka ‍důkladně umyjte, osušte a⁣ očistěte. Poté‌ jej nakrájejte na stejnorodé kousky. Každý kousek opepřete, ‍osolte, ​potřete strouhaným česnekem a posypte kmínem a ​majoránkou. Nechte odležet asi ⁤hodinu ⁤v chladu.

Na oleji zpěňte mouku, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a chvíli ​smažte, až cibule zesklovatí. ‌Poté⁢ vložte kousky králíka a orestujte je ​ze všech ⁤stran. Přidejte trochu vody a dusíme ​do změknutí. Poté podlijte vývarem ‌a nechte dusit do‌ měkka. Občas podlijte⁢ vodou ⁢a jídlo ⁣promíchejte. Na konci dusení můžete pokrm zahušťovat smíchanou moukou s vodou.

nyní se⁣ pustíme do knedlíků. Mouku smícháme ‍s jedlou sodou. ⁢Přidáme vejce, sůl ⁤a máslo a vypracujeme hladké ⁣těsto. Necháme odpočívat. Mezitím na másle orestujeme drobno nakrájený chléb nebo rohlík. Toto pečivo poté smícháme s‌ těstem ⁤a vytvarujeme knedlíky.Knedlíky vložíme ‍do vroucí vody⁤ a vaříme 15-20 minut.

Podáváme králíka ‍na talíři s knedlíkem.⁢ Chystáme se na nádherný gurmánský zážitek!

Mějte ⁤na paměti, že každá trouba je‍ jiná, takže ​dobu vaření ‌a pečení‍ je třeba přizpůsobit. tento recept je navržen pro 4 osoby, takže pokud očekáváte více hostů, měli ⁤byste zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit množství surovin.

Tento staročeský recept‍ na pečeného králíka je klasickým jídlem,⁤ které si zamilovaly ‌generace a pokračuje v tom.⁣ Doufáme,‌ že si jej užijete stejně jako‌ my! Dobrou chuť!