31. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vylepšete své dovednosti v české kuchyni s naším receptem na tradiční české houskové knedlíky. Kompaktní, lehké a chutné, tyto knedlíky jsou skvělým doplňkem k jakékoli omáčce. Sledujte náš krok za krokem návod, jak je připravit. promiňte za nedorozumění, ale HTML kód není součástí textu a nepočítá se do jeho celkového počtu slov. Zde je recept, včetně HTML značek, ale počet slov bude menší.
Suroviny
- 4 housky
- 250ml mléka
- 2 vejce
- 250g hladké mouky
- Sůl
Postup
- Nejdříve si připravíme sušené housky. nejlépe je nastrouháme na hrubém struhadle nebo je nakrájíme na drobné kousky. Poté je dáme do velké mísy.
- Mléko přivedeme k varu a jím přelijeme housky v míse. Necháme asi 10 minut odstát, aby housky nasákly mléko a změkly.
- Poté přidáme do mísy dva žloutky, hladkou mouku a ochutíme solí. Všechno důkladně promícháme. Měli bychom dostat hladké, lehce lepivé těsto.
- Bílky ušleháme do tuha a opatrně je vmícháme do těsta. Je důležité bílky přidávat postupně a jemně je do těsta zapracovat, aby knedlíky byly nadýchané.
- Z těsta vytvarujeme knedlíky.Pokud se nám těsto lepí na ruce, můžeme si je namočit v horké vodě.
- Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Když knedlíky vyplavou na hladinu, jsou hotové.
- Po uvaření knedlíky opatrně vyjímáme a nakrájíme. Podáváme je horké,jako přílohu k masu s omáčkou.
Toto je tradiční český recept na houskové knedlíky, který je velmi oblíbený. Vyzkoušet můžete také různé varianty, například s bylinkami nebo s sádlem pro bohatší chuť. Dobrou chuť!


