27. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Vepřové koleno na česneku
zdroj: Recepty 24/7


Užijte ‌si chuť tradiční české kuchyně s naším receptem ​na vepřové koleno⁤ na česneku. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto⁢ oblíbeného jídla, ⁢které si zamiluje​ celá​ rodina.⁢ Ideální volba ⁣pro‍ nedělní‌ oběd ‌nebo jinou speciální příležitost. Zkuste vepřové ​koleno⁤ na česneku ‍již dnes!

Česká kuchyně ‌je bohatá na masité pochoutky, které dokáží zasytit nejen vás, ale i vaše ​hosty. Jedním⁢ z takových jídel je vepřové koleno na česneku. Křehké maso, pečené do zlatova, se zlomkovými kousky⁣ česneku vytváří dokonalou harmonii chutí. A jak na to? Podívejme se⁣ krok za krokem, jak připravit toto ⁤tradiční české jídlo.

Suroviny

  • 1 vepřové koleno – zhruba 1,5 kg
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lahev piva (nejlépe tmavého)
  • Čerstvý rozmarýn

Postup

Začneme​ předehřevem trouba na ⁣180°C. Zatímco se trouba předehřívá,připravíme⁤ vepřové koleno. Na povrchu kolena⁤ uděláme malé zářezy a do ⁢nich ‍vložíme stroužky česneku.Čím více česneku, tím výraznější chuť bude mít naše maso.

Poté ⁢vepřové koleno osolíme,⁤ opepříme ‍a pokropíme mletou paprikou⁤ ze všech stran. Důležité je‍ opravdu kořenit ze‌ všech stran,abychom dostali co nejvíce chutí do našeho masa.

Následně si vezmeme hlubokou pekáč, do kterého‌ vložíme náš ‌připravený kus masa.‍ Přidáme do pekáče několik⁤ větviček čerstvého‌ rozmarýnu a přelijeme​ celé vepřové ‌koleno pivem. Pivo našemu masu dodá šťavnatosti a zároveň zjemní jeho chuť.

Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 2 ​hodiny. Během pečení je důležité maso občas přelít pivem,které se vypeklo v pekáči. Tímto způsobem získáme krásně propečenou kůrku na koleni.

Po 2 ​hodinách pečení zkontrolujeme, zda⁣ je maso dostatečně měkké. ⁢Pokud ještě ne, můžeme prodloužit dobu pečení o dalších 15 až 30 minut. Čas ‍pečení se může lišit v závislosti⁤ na velikosti⁤ a hmotnosti vepřového kolena.

jakmile je ⁤maso dostatečně měkké a kůrka krásně propečená, vyndáme⁢ koleno z trouby a necháme jej chvilku odpočinout. To umožní, aby se šťávy ‍v masu​ sjednotily a maso bylo ještě šťavnatější.

Servírovat‌ můžeme s čerstvým chlebem,⁤ hořčicí a nakládanými okurkami. ⁤Naše vepřové koleno na česneku je připraveno k⁤ podávání. Příjemnou chuť!

Toto jídlo⁤ se nejlépe hodí na společné setkání s přáteli, kde si můžete užít jídlo, pivo a​ dobré společnosti. Vepřové koleno ​na česneku je sice trochu pracné, ale za tu dobu,​ kterou věnujete jeho přípravě, se ‌vám ‌to vrátí v‍ podobě vynikající chuti a spokojených hostů.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář