
Užijte si kousek české tradice s naším receptem na jitrnice s pečenými brambory.Snadný krok za krokem návod na přípravu lahodné jitrnice, skvělý tip na výživnou večeři pro celou rodinu.
Suroviny
- 2 kg vepřových drobů (ledviny, srdce, játra)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 g pohanky
- Vepřový vývar
- sůl, pepř, majoránka, nové koření, saturejka
- kůže na jelita (cca 5 metrů)
- 2 kg brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
Postup
Jitrnice se tradičně vyrábějí ze surovin, které zvíře poskytne. Jedná se o srdce, játra, ledviny a další vnitřnosti, které se nasekají na malé kousky. Do jitrnic se také přidává pohanka, která dodává jedinečný „odérek“ a zlepšuje konzistenci hotového výrobku. Vepřový vývar se používá k tomu, aby byla náplň jitrnic vláčnější a lépe se plnilo střevo.
Jitrnice si vyžadují několik hodin práce. Nejdříve je třeba připravit všechny suroviny – očistit droby, nakrájet cibuli, česnek a umýt pohanku. Pak se v hrnci na oleji osmahnou droby dozlatova spolu s cibulí, česnekem a kořením. V dalším hrnci se uvaří vývar,do kterého se přidají droby a pohanka. Vše se dusí asi hodinu, a poté se naplní připravenými střevy. Při plnění je třeba dávat pozor, aby byla náplň rovnoměrně rozdělena a střevo nebylo přeplněno.
Pečené brambory jsou skvělou přílohou k jitrnicím. Brambory se omyjí, oloupou a nakrájí na čtvrtě.V misce se smíchají s olivovým olejem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Poté se rozprostřou na plech s pečícím papírem a pečou se v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30-40 minut, dokud nejsou brambory měkké a zlatavé.
pokud chcete jitrnice podávat jako samostatné jídlo, je dobré je podávat s hořčicí a čerstvým pečivem. Pokud je podáváte jako součást slavnostního jídla, dobře se k nim hodí třeba pečena se zelím.
Toto tradiční jídlo má mnoho variací a lze ho připravit různými způsoby, ale základ zůstává stejný – vepřové droby, pohanka a pečené brambory. Přesto, jakmile vám jitrnice jednou zachutnají, už je nikdy nebudete chtít jíst jinak.
Jitrnice jsou nejen chutným jídlem,ale také součástí našich jihočeských tradic a rituálů. Jsou symbolem domácí pohody a hojnosti a jsou jídlem, které nás spojuje s našimi předky. Tak připravte všechny suroviny, vytáhněte ze skříňky staré recepty vaší babičky a připravte si tyto vynikající jitrnice s pečenými brambory stejně, jako se to dělalo dříve.

