21. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pečená kachna s jablky a knedlíky
zdroj: Recepty 24/7


Užijte​ si domácí pečenou kachnu s jablky‌ a knedlíky! Náš detailní recept ‍vám ukáže,jak‌ připravit‌ tuto tradiční českou pochoutku krok ‍za krokem. Perfektně křupavá kůže, šťavnaté maso a chutné přílohy – to ‌vše zařídí náš recept na pečenou kachnu. Zkuste to hned!

Suroviny

  • 1‍ celá kachna ⁢(asi 2-3 kg)
  • 1 kg brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 4​ jablka
  • 50 ml olivového⁢ oleje
  • 3⁣ lžíce soli
  • 2 ‍lžíce‍ pepře
  • 2⁤ větvičky rozmarýnu
  • 5 lžic cukru

Postup

Začneme přípravou kachny. Kachnu očistíme, omýjeme vodou⁢ a osušíme. Poté ji zevnitř i zvenčí osolíme a opepříme. Rozmarýn umyjeme pod tekoucí vodou,osušíme a vetřeme dovnitř kachny.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Kachnu položíme⁤ na pekáč prsíčky dolů‍ a dáme péct do trouby. Pečeme asi⁤ hodinu. Mezitím připravíme jablka.Jablka oloupeme, vykrojíme⁢ jádra a ⁣nakrájíme na osminy. Cukr zahřejeme v pánvi, dokud ​se neroztaví ​a ⁢jeho barva ‌se nezmění na zlatohnědou.

Karamelizované jablka přidáme ‍do pekáče s kachnou a dobře promícháme. ⁤Kachnu otočíme​ prsíčky nahoru a‍ pečeme další hodinu. Jablka občas promícháváme, aby se dobře​ propekla.

Během pečení ‍kachny připravíme knedlíky.Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku prosejeme⁤ přes síto do ​misky.Přidáme ⁤vejce, sůl, pepř ‍a strouhané brambory.Všechno dobře promícháme, abychom získali​ hladké těsto.

Na stůl posypeme ⁣moukou a vyklopíme na něj těsto. Těsto ⁣rozdělíme na několik dílů a každý díl formujeme do ‌tvaru knedlíku. ​Knedlíky vkládáme do ⁣vroucí⁣ osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po uvaření‍ knedlíky vyjmeme lžící s dírkou a necháme vychladnout.

Po‌ uplynutí dvou hodin vyjmeme kachnu z trouby a necháme ji ještě chvíli odpočívat, ⁢aby šťáva, která se v ní ⁢uvolnila během pečení, ‌mohla zase ⁤trochu zatáhnout zpět do ⁢masitých částí.To zajistí, že ​bude kachna měkká a šťavnatá.

Kachnu poté nakrájíme na⁣ porce.Podáváme s knedlíkem a jablky. Můžete podávat⁣ i s‌ brusinkovým džemem nebo výpekem ‌z kachny.

Pečená kachna‍ s jablky a knedlíkem je tradiční české jídlo, které se ‌často podává o svátcích.⁢ Je to jídlo,které si zamilujete pro jeho výrazné a syté​ chutě. Kromě toho je‍ to také skvělý způsob, jak udělat něco speciálního pro svoji rodinu a přátele. Dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář