
Užijte si domácí pečenou kachnu s jablky a knedlíky! Náš detailní recept vám ukáže,jak připravit tuto tradiční českou pochoutku krok za krokem. Perfektně křupavá kůže, šťavnaté maso a chutné přílohy – to vše zařídí náš recept na pečenou kachnu. Zkuste to hned!
Suroviny
- 1 celá kachna (asi 2-3 kg)
- 1 kg brambor
- 200 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 4 jablka
- 50 ml olivového oleje
- 3 lžíce soli
- 2 lžíce pepře
- 2 větvičky rozmarýnu
- 5 lžic cukru
Postup
Začneme přípravou kachny. Kachnu očistíme, omýjeme vodou a osušíme. Poté ji zevnitř i zvenčí osolíme a opepříme. Rozmarýn umyjeme pod tekoucí vodou,osušíme a vetřeme dovnitř kachny.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Kachnu položíme na pekáč prsíčky dolů a dáme péct do trouby. Pečeme asi hodinu. Mezitím připravíme jablka.Jablka oloupeme, vykrojíme jádra a nakrájíme na osminy. Cukr zahřejeme v pánvi, dokud se neroztaví a jeho barva se nezmění na zlatohnědou.
Karamelizované jablka přidáme do pekáče s kachnou a dobře promícháme. Kachnu otočíme prsíčky nahoru a pečeme další hodinu. Jablka občas promícháváme, aby se dobře propekla.
Během pečení kachny připravíme knedlíky.Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku prosejeme přes síto do misky.Přidáme vejce, sůl, pepř a strouhané brambory.Všechno dobře promícháme, abychom získali hladké těsto.
Na stůl posypeme moukou a vyklopíme na něj těsto. Těsto rozdělíme na několik dílů a každý díl formujeme do tvaru knedlíku. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po uvaření knedlíky vyjmeme lžící s dírkou a necháme vychladnout.
Po uplynutí dvou hodin vyjmeme kachnu z trouby a necháme ji ještě chvíli odpočívat, aby šťáva, která se v ní uvolnila během pečení, mohla zase trochu zatáhnout zpět do masitých částí.To zajistí, že bude kachna měkká a šťavnatá.
Kachnu poté nakrájíme na porce.Podáváme s knedlíkem a jablky. Můžete podávat i s brusinkovým džemem nebo výpekem z kachny.
Pečená kachna s jablky a knedlíkem je tradiční české jídlo, které se často podává o svátcích. Je to jídlo,které si zamilujete pro jeho výrazné a syté chutě. Kromě toho je to také skvělý způsob, jak udělat něco speciálního pro svoji rodinu a přátele. Dobrou chuť!

