15. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Klasický pečený moravský krocán
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte recept na klasický pečený moravský ​krocán! Tento tradiční pokrm s bohatou chutí a křupavou kůrkou je ideální pro nedělní oběd⁣ či svátky. Připravte si moravskou specialitu snadno⁤ a rychle s naším krok za ‍krokem návodem.

Suroviny

  • 1 moravský krocán (5 – 6 kg)
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř podle chuti
  • 2 hlavy česneku
  • pár větviček rozmarýnu
  • 2 citrony
  • 1 větší ‌cibule
  • 250 g másla

Postup

Pečený moravský krocán je symbolem svátečního ‌stolu,ale připravit ho není tak složité,jak by se mohlo zdát. Následujte tento recept a můžete ho servírovat na jakoukoli příležitost, stačí jen trochu píle a trpělivosti.

Nejprve krocána důkladně omyjeme studenou vodou, následně ho osušíme papírovou utěrkou. Poté ho zevnitř i zvenčí osolíme a opepříme. cibuli nakrájíme na čtvrtky a citrony na osminky. Do břišní dutiny krocána pak vložíme cibuli, citron,⁢ nerozbalenou hlavu ‍česneku překrojenou napůl a pár větviček⁣ rozmarýnu.

Poté krocána obalíme v rozpuštěném másle, které ho krásně ⁢zezlátne ‍a dodá mu šťavnatost. Na plech pod krocána⁤ můžeme dát kousky cibule a druhou hlavu česneku překrojenou napůl. Tyto přísady pod krocánem vytvoří šťávu, kterou pak můžeme při pečení‍ přelévat krocána, aby ‌nevysychal.

Krocána pak vložíme do trouby předehřáté na ⁢180 stupňů a pečeme asi 3 hodiny. ⁣Je ale důležité⁢ krocána během pečení pravidelně kontrolovat a přelévat výpekem. Pokud ⁢by se ​nám zdál ⁤krocán příliš zezlátnutý, můžeme ho přikrýt alobalíkem, aby se předešlo‍ přílišnému vysychání a ‍připálení.

Po uplynutí doby pečení krocána vyjmeme z trouby a necháme⁣ ho před podáváním ještě asi 20 minut odpočívat. to je důležité k tomu, aby se šťáva, která se v masu během pečení uvolnila, zase vstřebala zpět a maso ‌bylo tak šťavnatější.

Podáváme s ​přílohou podle chuti -⁢ tradičně knedlík a brambor, nebo může ⁣být i​ rýže. Velmi dobře chutná se ⁣šťávou z⁣ pekáče, do které můžeme přidat​ trochu smetany a poté povařit, aby se šťáva zahustila. Ať už si vyberete jakoukoli přílohu, věřte, že‍ pečený moravský krocán bude⁢ hlavní hvězdou stolu a⁣ zaručeně si ho všichni pochutnají.

Na přípravu tohoto jídla za vás‌ sice nezbyde mnoho času, ale výsledek ‌stojí za to. Pečení moravského krocána je⁢ tradice,která se předává z generace na generaci,a je to jedna z věcí,které naše kuchyni činí opravdu jedinečnou. Takže neváhejte a⁤ pusťte se do přípravy. Přejeme vám dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář