
Vyzkoušejte recept na klasický pečený moravský krocán! Tento tradiční pokrm s bohatou chutí a křupavou kůrkou je ideální pro nedělní oběd či svátky. Připravte si moravskou specialitu snadno a rychle s naším krok za krokem návodem.
Suroviny
- 1 moravský krocán (5 – 6 kg)
- sůl podle chuti
- mletý pepř podle chuti
- 2 hlavy česneku
- pár větviček rozmarýnu
- 2 citrony
- 1 větší cibule
- 250 g másla
Postup
Pečený moravský krocán je symbolem svátečního stolu,ale připravit ho není tak složité,jak by se mohlo zdát. Následujte tento recept a můžete ho servírovat na jakoukoli příležitost, stačí jen trochu píle a trpělivosti.
Nejprve krocána důkladně omyjeme studenou vodou, následně ho osušíme papírovou utěrkou. Poté ho zevnitř i zvenčí osolíme a opepříme. cibuli nakrájíme na čtvrtky a citrony na osminky. Do břišní dutiny krocána pak vložíme cibuli, citron, nerozbalenou hlavu česneku překrojenou napůl a pár větviček rozmarýnu.
Poté krocána obalíme v rozpuštěném másle, které ho krásně zezlátne a dodá mu šťavnatost. Na plech pod krocána můžeme dát kousky cibule a druhou hlavu česneku překrojenou napůl. Tyto přísady pod krocánem vytvoří šťávu, kterou pak můžeme při pečení přelévat krocána, aby nevysychal.
Krocána pak vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 3 hodiny. Je ale důležité krocána během pečení pravidelně kontrolovat a přelévat výpekem. Pokud by se nám zdál krocán příliš zezlátnutý, můžeme ho přikrýt alobalíkem, aby se předešlo přílišnému vysychání a připálení.
Po uplynutí doby pečení krocána vyjmeme z trouby a necháme ho před podáváním ještě asi 20 minut odpočívat. to je důležité k tomu, aby se šťáva, která se v masu během pečení uvolnila, zase vstřebala zpět a maso bylo tak šťavnatější.
Podáváme s přílohou podle chuti - tradičně knedlík a brambor, nebo může být i rýže. Velmi dobře chutná se šťávou z pekáče, do které můžeme přidat trochu smetany a poté povařit, aby se šťáva zahustila. Ať už si vyberete jakoukoli přílohu, věřte, že pečený moravský krocán bude hlavní hvězdou stolu a zaručeně si ho všichni pochutnají.
Na přípravu tohoto jídla za vás sice nezbyde mnoho času, ale výsledek stojí za to. Pečení moravského krocána je tradice,která se předává z generace na generaci,a je to jedna z věcí,které naše kuchyni činí opravdu jedinečnou. Takže neváhejte a pusťte se do přípravy. Přejeme vám dobrou chuť!

