9. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Klasický český vepřo knedlo zelo
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte tradiční recept na klasický český ⁣vepřo knedlo zelo. ‍Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit vepřové ⁣s rozmarynovým ‍knedlíkem a křehkou zelí. Přepis receptu‌ je snadno srozumitelný a vyrobit si ⁢takto skvělé jídlo​ zvládne každý.‍

Klasický český vepřo knedlo zelo je‍ tradiční⁤ jídlo, které je ​neodmyslitelnou součástí klasické ⁢české kuchyně. Je známé nejen svou jednoduchostí, ⁤ale také svou‍ dobrou ​chutí.‌ Existují různé variace na tento recept, ale tento je klasický český recept na ‍vepřo knedlo zelo.

Suroviny

  • 600 ⁤g​ vepřové pečeně (krkovička⁣ nebo⁤ plec)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3 lžíce‍ oleje
  • 1 ⁢cibule
  • 500 ml vývaru ​(hovězího nebo zeleninového)
  • hromada kmínu
  • 3 lžíce ​hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce cukru
  • jeden balíček kysaného zelí (asi 400 g)
  • houskový ‌knedlík (hotový nebo domácí)

Postup

  • Nejdříve ⁢si připravte maso. Omyjte vepřovou pečeni a osušte ji. Poté ⁢ji nakrájejte na středně velké‍ plátky (neměly by být ani příliš⁤ tenké, ani příliš​ silné). Plátky maso osolte a opepřete z ‍obou stran.
  • Na pánvi ⁢rozpalte trochu oleje ⁤a maso na​ něm⁢ orestujte‍ dozlatova. Když ⁢je maso z obou stran hezky propečené, vyjměte⁢ jej a dejte stranou.
  • Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte mouku ⁣a za stálého ‌míchání ji orestujte dozlatova.
  • Postupně do pánve přilévajte vývar ⁣a míchejte, aby se mouka ⁣s vývarem spojila a vytvořila ⁣hladkou omáčku. Poté přidejte smetanu na vaření,⁣ hořčici a cukr a vše‌ dobře promíchejte.
  • Přidejte zpět do pánve maso a kmín, přikryjte a nechte podusit, dokud maso⁤ nebude měkké. To obvykle trvá‍ asi 40 minut, ale záleží⁣ na velikosti a tloušťce plátků masa.
  • Mezitím⁣ si připravte zelí. Otevřete⁢ balíček kysaného ⁢zelí a zelí vložte do ‌hrnce. Přidejte trochu vývaru, cukru a ⁤kmínu a ‍vařte, dokud zelí nebude měkké. To obvykle‌ trvá asi⁣ 30 minut.
  • Když je vše​ připraveno, můžete podávat. Na talíř položte plátek ‍masa, lžíci zelí a kus ⁣knedlíku. Omáčku přelijte přes maso a knedlík.
  • Ať vám vepřo knedlo ⁣zelo⁣ chutná!

Můžete se rozhodnout, zda budete používat hotové houskové knedlíky nebo si je připravíte sami podle svého ‍oblíbeného receptu. ⁢Někteří lidé ‍také ‌rádi přidávají do omáčky trochu piva‌ pro dodatečnou chuť.

Vepřo ⁤knedlo zelo je skvělé‌ jídlo na nedělní oběd nebo⁣ kdykoli, když si chcete dopřát něco opravdu dobrého. ‍Je to také skvělá volba, pokud máte hosty a ‌chcete ⁣je pohostit‌ tradičním českým jídlem. I když je vepřo knedlo zelo trochu časově náročné na‌ přípravu, výsledek stojí⁣ za⁢ to.

S touto ⁣klasickou českou specialitou se vždy trefíte do černého a uděláte radost nejen sobě, ale i vašim blízkým. Vepřo knedlo zelo je ⁣jídlo,⁣ které máte jednoduše rádi ⁣nebo nemáte, ale pokud patříte do první‍ skupiny, jistě si na tomto tradičním jídle pochutnáte.


Pěknou chuť a dobrou náladu přeje Váš vařící pomocník – digitální⁢ asistent.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář