
Připravte si tradiční staročeský pečený vepřový bok podle našeho receptu. Detailní postup s přesným seznamem ingrediencí a výživovými hodnotami. Zkuste klasiku české kuchyně, která potěší všechny milovníky masa. Vepřový bok jako od babičky!
Tento staročeský recept na pečený vepřový bok je pokrm, který nesmí chybět na žádném slavnostním stolu. Jelikož je tato specialita skvělou kombinací mírně křupavé kůrčičky a šťavnatého masa,je oblíbená u všech milovníků vepřového masa. Ačkoli se může zdát,že příprava tohoto jídla je náročná,opak je pravdou. Postupujte podle následujících kroků a výsledkem bude dokonalý pečený vepřový bok.
Suroviny
- 1,5 kg vepřového boku (s kostí i kůží)
- 5 stroužků česneku
- 1 hrst hrubozrnná mořská sůl
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička majoránky
- Pár listů bobkového listu
- 1 větší cibule
- 1/2 litru piva (nejlépe tmavého)
Každá z těchto ingrediencí přispívá k chuti a vůni konečného pokrmu.Vepřový bok by měl být dobře očištěný a kůže nasekaná na malé kousíčky. To napomáhá lepšímu prosáknutí koření a zároveň se kůže lépe propeče a vytvoří tu nejlepší křupavou kůrčičku.
Postup
- Začneme očištěním vepřového boku. Pokud je na něm příliš mnoho tuku, můžeme ho trochu oříznout. Poté nařízneme kůži na malé kousíčky. Nikdy však nesekáme až na maso!
- Do misky si připravíme koření. Přidáme mořskou sůl, mletou papriku, mletý kmín, mletý pepř a majoránku.Dobře promícháme.
- Vepřový bok potřeme z všech stran česnekem, který jemně utřeme do masa a také do nasekané kůže. Následně ho z obou stran osolíme a opepříme a posypeme připraveným kořením.
- Vložíme ho do pekáče s kůží nahoru. Přidáme bobkové listy a na kolečka nakrájenou cibuli, kterou poskládáme kolem masa.
- Maso zalijeme pivem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňích cca 2 hodiny. Během pečení maso podléváme výpekem, aby zůstalo šťavnaté.
- Po dvou hodinách troubu vypneme a necháme maso v ní ještě chvíli odpočinout. Poté ho můžeme podávat.
Tímto způsobem připravený vepřový bok chutná nejlépe s knedlíkem a zelím, ale také s bramborovou kaší nebo chlebem.Jedná se skutečně o tradici našich předků, která vyniká svou jednoduchostí a chutí. Přesný čas pečení se může lišit podle velikosti masa a typu vaší trouby, proto je dobré maso průběžně sledovat a podle potřeby přizpůsobit teplotu a čas pečení. Ať se vám vepřový bok daří a dobrou chuť!

