
Vyzkoušejte tradiční český recept na pečenou kachnu se zelím a knedlíky. Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit kachnu do zlatova, aromatické zelí a nadýchané knedlíky. Příprava jídla doma nikdy nebyla jednodušší!
Suroviny
- Kachna (4,5–5 kg)
- Sůl (podle chuti)
- Černý pepř (podle chuti)
- Jablečný mošt (250 ml)
- Červené zelí (1 kg)
- Cukr (2 lžíce)
- Červené vino (100 ml)
- Hřebíček (4 ks)
- Bobkový list (2 ks)
- Kmín (1 lžička)
- Máslo (50 g)
- Špekáčky (2 ks)
- Houskové knedlíky (8 ks)
Postup
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180°C. Kachnu omyjte pod studenou vodou a osušte ji. Následně kachnu potřete solí a pepřem, a to jak zvenčí, tak i uvnitř.
Připravte si pekáč, do kterého kachnu vložte prsní stranou dolů. Kachnu zalijte polovinou jablečného moštu a pečte cca 45 minut. Poté kachnu otočte a dopečte dalších 45 minut.
Mezitím si připravte zelí. Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cukr. Cukr nechte zezlatět, poté přidejte zelí a krátce orestujte. Přilijte červené víno a přidejte hřebíček, bobkový list a kmín. Zelí poduste pod pokličkou cca 30 minut.
Po uplynutí času přidejte do zelí na kolečka nakrájené špekáčky a směs nechte ještě chvíli podusit.
Když je kachna hotová, vyjměte ji z trouby a přelijte zbylým jablečným moštem. Nechejte ji ještě chvíli odpočívat před podáváním.
Kachnu podávejte se zelím a houskovými knedlíky.
Rada na závěr: Při pečení kachny se uvolňuje poměrně hodně tuku. Tento tuk si můžete uschovat a použít například na pečení brambor, které díky tomu získají nezaměnitelnou chuť.

