26. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Pečená kachna se zelím a knedlíky
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte tradiční český recept na⁣ pečenou kachnu se zelím a knedlíky. Krok za krokem vám ukážeme, jak připravit kachnu do zlatova, aromatické zelí a nadýchané‌ knedlíky. Příprava jídla doma nikdy nebyla jednodušší!

Suroviny

  • Kachna (4,5–5 kg)
  • Sůl (podle chuti)
  • Černý pepř (podle chuti)
  • Jablečný mošt (250 ml)
  • Červené zelí​ (1 kg)
  • Cukr (2 lžíce)
  • Červené vino (100 ml)
  • Hřebíček (4 ks)
  • Bobkový list (2 ks)
  • Kmín (1 lžička)
  • Máslo (50 g)
  • Špekáčky (2 ks)
  • Houskové ⁤knedlíky ‌(8 ks)

Postup

Začněte tím, že ‍si předehřejete troubu na 180°C.‌ Kachnu omyjte pod studenou vodou a osušte ji. Následně kachnu potřete solí a pepřem, a to jak zvenčí, tak i uvnitř.

Připravte si pekáč, do kterého kachnu vložte prsní stranou dolů. Kachnu zalijte polovinou jablečného moštu a pečte cca 45 minut. Poté kachnu otočte a⁢ dopečte dalších 45 minut.

Mezitím si připravte zelí. Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cukr. Cukr nechte ​zezlatět, poté přidejte zelí a krátce orestujte. Přilijte červené víno a přidejte hřebíček, bobkový list a ‌kmín.⁣ Zelí poduste pod pokličkou ⁣cca 30 minut.

Po uplynutí času přidejte do zelí na kolečka ‍nakrájené špekáčky a směs nechte ještě chvíli podusit.

Když ⁢je kachna hotová, vyjměte ji‍ z trouby a přelijte ​zbylým jablečným moštem.⁤ Nechejte ji ještě chvíli odpočívat před ⁢podáváním.

Kachnu podávejte se zelím a houskovými knedlíky.

Rada na závěr: Při pečení kachny ‍se uvolňuje poměrně hodně tuku. Tento tuk si můžete uschovat a použít například na pečení brambor, které díky tomu získají nezaměnitelnou chuť.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář