21. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční český guláš s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7


⁤Vyzkoušejte tradiční český guláš s knedlíkem podle našeho ‍ověřeného receptu. Naučíme vás, ‌jak na domácí guláš plný chuti a voňavý ​knedlík. Přidejte ⁢do seznamu ⁤oblíbených ​klasiku české ‍kuchyně.

V České‌ republice je guláš‌ jedním z ‌nejtradičnějších jídel⁢ a pravidelně se objevuje na rodinných⁣ obědových stolcích po celé zemi. Každá​ domácnost má svoji ‌vlastní variaci tohoto receptu,​ ale základní ingredience ⁢a postup vaření zůstávají‍ víceméně⁢ stejné. Představujeme ⁤vám velmi základní recept na výrobu ⁣českého​ guláše, který můžete obohatit o libovolná koření, podle vlastní chuti.

Suroviny

  • 500g‌ hovězího masa
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sladké papriky
  • 1 polévková lžíce horké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 polévkové ​lžíce oleje
  • 1,5 lžíce ⁣hladké​ mouky
  • 1,5‍ lžíce rajčatového protlaku
  • 2​ l vody
  • 200g knedlíkové směsi ‍(nebo hotové‌ knedlíky)

Kromě těchto základních surovin si můžete připravit také ⁤čerstvý chléb, máslo a bylinky pro ozdobení.

Postup

  1. Maso nakrájejte ‍na menší kousky, osolte a ⁢opepřete. Ve velkém rendlíku ‌rozpalte olej ⁣a ⁣maso na něm orestujte z obou stran. Mezitím nakrájejte cibuli na drobno.
  2. Do⁣ pánve přidejte ⁣nakrájenou‌ cibuli a restujte ji, dokud nezezlátne. ⁢Přidejte prolisovaný česnek⁢ a krátce restujte. Poté přidejte sladkou⁤ a ostrou papriku, promíchejte a opět ⁤chvilku restujte.
  3. Přidejte rajčatovou pastu a⁤ promíchejte vše dohromady. Poté přidejte⁢ mouku a důkladně⁤ promíchejte. Smažte asi minutu,⁣ ale ​pozor, aby se vám mouka nepřipálila.
  4. Postupně za stálého míchání přilévejte vodu,‌ dokud​ nedostanete požadovanou konzistenci. Přidejte kmín,‌ sůl a ‌pepř, podle chuti. Poté poklopte ‌a nechte asi hodinu dusit. ​Během toho ⁣můžete ‌připravit knedlíky⁣ dle návodu na obale.
  5. Během vaření můžete případně přidat více vody, pokud ‌by⁣ se⁣ guláš příliš zahušťoval. Před podáváním ochuťte, zda je guláš dostatečně ostrý,⁣ slaný a kořeněný. Pokud ne, přidejte koření podle své ⁣chuti.
  6. Před podáváním nakrájejte knedlíky a položte je na talíř.⁢ Na knedlíky pak nalijte horký guláš.‌ Podávejte⁤ s čerstvým chlebem ‍a máslem.

Tímto je váš ⁣tradiční český guláš hotový. Pamatujte, ⁣že každý má‍ jinou představu o⁤ tom, ⁢jak⁤ by ‌měl guláš‍ chutnat, takže neváhejte​ experimentovat ⁣s kořením a případně přidat ⁢některé ⁤z vašich oblíbených přísad. ‌Těšíme ⁢se na⁣ vaše zkušenosti ‌a případné‌ tipy, jak‍ guláš‍ vylepšit. Dobrou ​chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář