
Připravte si lahodný staročeský pekařský hrnec s kachnou podle tradičního receptu. Kachna, zelenina a aromatické koření se pečou v hrnci do zlatova a vytvářejí unikátní chuť. Krok za krokem vám ukážeme jak na to.
Před námi je netradiční, ale naprosto delikátní pokrm, který si zamiluje každá chuťová pohanka - Staročeský pekařský hrnec s kachnou. Tento pokrm je skvělou volbou pro rodinné oslavy nebo nedělní obědy. Nyní se podíváme na detaily.
Suroviny
Kachna je stěžejní součástí našeho pokrmu, rozhodně by neměla chybět. Dále budeme potřebovat:
- 1 celou kachnu (cca 2-2.5 kg případně 4 kachní stehýnka)
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžičku pepře
- 4 velké cibule
- 8 středních brambor
- 250 ml piva
- 250 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 větvičku růžmarýnu
- 4 stroužky česneku
Budeme dále potřebovat hrnec, který je vhodný do trouby.
Postup
1. Kachnu nejprve omyjeme, osušíme a poté ji zevnitř i zvenčí osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Připravenou kachnu necháme odpočinout asi hodinu, aby se všechny chutě propojily.
2. Cibuli a slaninu nakrájíme na drobnější kousky a lehce opečeme na pánvi. Není nutné, aby byly usmažené do zlatova, stačí jen, aby se slanina trochu povypustila.
3. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
4. Do hrnce dáme vrstvu brambor, poté vrstvu osmažené slaniny s cibulí a na to položíme připravenou kachnu. Snažíme se, aby byla kachna celá v hrnci a nepřečnívala.
5. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia a kachnu vložíme do trouby asi na 45 minut. Poté troubu ztlumíme na 180 stupňů a kachnu pečeme dalších 45 minut.
6. Mezitím si připravíme omáčku. Do pánve vlijeme pivo a rozmícháme v něm mouku a vše vaříme, dokud nepobrnkává. Pak přidáme prolisovaný česnek, růžmarýn a špetku soli a peče. Omáčku neustále mícháme, dokud nezhoustne. Ke konci vaření přidáme výpek, který se utvořil při pečení blan. Přeceďme asi půl litru vývaru z polévky.
7. Po uplynutí času kachnu vyndáme z trouby, podlijeme omáčkou a poté opět vložíme do trouby. Nyní budeme kachnu pečt dalších 20 minut při ztlumené teplotě 160 stupňů, dokud nebude omáčka dostatečně pečená. Pokud je to nutné, můžeme toto opakovat ještě jednou.
8. Gotový pokrm vyjmeme z trouby a necháme chvíli odpočívat.
Staročeský pekařský hrnec s kachnou je připraven k servírování. Tuto delikatesu můžeme podávat s pečivem, ale samotná kachna s omáčkou a bramborami je již vynikajícím pokrmem. Těžký pokrm můžete lehce zlehčit podáním s čerstvým salátem či kysaným zelím. Dobrou chuť!

