20. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Staročeský pekařský hrnec s kachnou
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si lahodný⁤ staročeský ‍pekařský hrnec​ s kachnou ⁤podle tradičního receptu. Kachna, ⁣zelenina a‍ aromatické koření se‍ pečou v hrnci do zlatova​ a vytvářejí⁤ unikátní chuť. Krok za krokem ⁣vám ukážeme ⁤jak‌ na to.​

Před námi ⁤je ​netradiční, ⁤ale naprosto delikátní pokrm, který si zamiluje každá ‍chuťová pohanka -‍ Staročeský ‍pekařský⁢ hrnec s kachnou. Tento ​pokrm je skvělou volbou pro rodinné⁤ oslavy nebo nedělní obědy. ​Nyní se podíváme na ‌detaily.

Suroviny

Kachna je stěžejní‍ součástí⁢ našeho pokrmu, rozhodně by neměla chybět. Dále budeme potřebovat:

  • 1 ⁤celou kachnu⁣ (cca ​2-2.5 ‌kg případně ⁢4 kachní stehýnka)
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky ⁤kmínu
  • 1 lžičku pepře
  • 4 velké⁣ cibule
  • 8 středních brambor
  • 250 ml piva
  • 250‍ g slaniny
  • 2 ​lžíce hladké mouky
  • 1 větvičku⁤ růžmarýnu
  • 4 stroužky česneku

Budeme dále potřebovat hrnec, který je⁣ vhodný do trouby.

Postup

1. Kachnu ⁣nejprve omyjeme, osušíme a⁢ poté ⁣ji zevnitř i zvenčí osolíme,‍ opepříme a posypeme kmínem. Připravenou ⁣kachnu necháme odpočinout asi​ hodinu, aby se všechny chutě propojily.

2. Cibuli a slaninu nakrájíme na drobnější kousky a lehce opečeme na pánvi. Není nutné,​ aby byly usmažené do zlatova, stačí ​jen, aby ​se slanina trochu povypustila.

3. ‌Brambory oloupeme ⁣a nakrájíme na menší kousky.

4. Do hrnce dáme vrstvu⁢ brambor, poté vrstvu osmažené slaniny s cibulí‍ a ⁢na to ​položíme ‍připravenou kachnu.​ Snažíme se, aby byla kachna celá v hrnci a nepřečnívala.

5. ⁤Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia a kachnu vložíme do trouby asi na 45⁤ minut. Poté troubu⁣ ztlumíme na 180 ‍stupňů a kachnu pečeme ‍dalších 45 minut.

6. Mezitím si připravíme omáčku. Do pánve ⁢vlijeme ‍pivo a rozmícháme v ⁣něm⁢ mouku a vše vaříme, ‌dokud nepobrnkává. Pak přidáme ⁢prolisovaný česnek, ⁢růžmarýn a špetku soli a peče. Omáčku neustále mícháme, dokud nezhoustne. Ke konci vaření přidáme výpek,​ který se utvořil ⁢při pečení blan. Přeceďme asi půl ‍litru vývaru z polévky.

7. Po⁤ uplynutí⁤ času kachnu vyndáme z trouby, podlijeme omáčkou a poté opět vložíme ‌do⁢ trouby. Nyní budeme kachnu pečt⁤ dalších 20 minut při ztlumené teplotě 160 stupňů, dokud nebude omáčka dostatečně ​pečená. Pokud je to nutné, můžeme toto opakovat ještě jednou.

8. Gotový pokrm ⁤vyjmeme z⁢ trouby a‌ necháme ‌chvíli odpočívat.

Staročeský pekařský hrnec​ s kachnou je připraven k servírování. ⁢Tuto delikatesu můžeme podávat‌ s pečivem, ale samotná kachna s omáčkou a bramborami je již vynikajícím ‌pokrmem. ⁢Těžký pokrm ​můžete lehce zlehčit podáním s čerstvým‌ salátem či kysaným ‌zelím. Dobrou‌ chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář