14. 4. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou domácí svíčkovou s karotkou a bramborem. Tento tradiční český recept je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo oslavu. Zaručeně vás nadchne bohatá chuť a jemná textura této lahodné pokrmy. S námi můžete vařit jako profesionál!
Suroviny
- 600g svíčkového masa
- 2 středně velké mrkve
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany ke šlehání
- 500ml vývaru
- olej nebo máslo
- kmín, bobkový list, pepř, sůl
Postup
- Nejprve si připravíme základní míchanou zeleninu. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje nebo másla a na něm osmahneme na drobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájené mrkev a brambory a zpěníme jiště chvíli na pánvi.
- Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme kmín, bobkový list, pepř a sůl podle chuti. Přiklopíme poklicí a necháme vařit na mírném ohni, dokud se zelenina nezměkne.
- Mezitím si připravíme maso. Svíčkovou nařežeme na plátky a opečeme z obou stran na pánvi. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
- Když je maso hotové, vyndáme ho z pánve a do výpeku přidáme smetanu. Necháme provařit a dochutíme solí a pepřem.
- Svíčkovou podáváme se zeleninovou směsí a podlijeme omáčkou ze smetany. Podáváme s knedlíkem nebo se šťouchanými brambory. Dobrou chuť!

