8. 4. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou polévku Kulajda s lilkem a křupavcem, která vyniká bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Využijte sezónní ingredience a připravte si lahodnou polévku plnou výrazných chutí, která jistě potěší vaše chuťové buňky. S námi si jednoduše připravíte skvělou kulajdu plnou lilků a křupavého masa.
Suroviny
- 1 velká brambora
- 1 středně velká cibule
- 1 plechovka lilek
- 100 g křupavek
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- Sůl, pepř, kopr a citronová šťáva podle chuti
Postup
- Na pánvi rozpálíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a necháme chvíli restovat.
- Přidáme lilek z plechovky včetně šťávy a zalijeme zeleninovým vývarem.
- Povaříme do měkka bramboru.
- Moukou hustíme polévku.
- Přilijeme smetanu a dochutíme solí, pepřem, koprem a citronovou šťávou.
- Servírujeme posypané křupavkami.

