6. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný koláč s drobenkou a skořicí je lahodný dezert, který jistě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept kombinuje šťavnaté jablečné kousky s křupavou drobenkou a lahodnou skořicí. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a upečte si domácí jablečný koláč, který si zamilujete!
Suroviny
- 4 středně velká jablka
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Smícháme hladkou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
- Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vytvoříme těsto, které necháme odpočinout v lednici minimálně na 30 minut.
- Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je se skořicí a citronovou šťávou.
- Pečicí formu vymažeme máslem a rozprostřeme v ní těsto. Na těsto rozložíme jablka a připravíme drobenku.
- Nastrouháme máslo na hrubém struhadle a smícháme ho s moukou, cukrem a skořicí.
- Drobenku rozprostřeme na jablkách a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40-50 minut, dokud není drobenka zlatavá.
- Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť!