6. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kulajda s vejci a smetanou.
zdroj: Recepty 24/7

‌ Vyzkoušejte lahodnou českou polévku Kulajdu s vejci a smetanou. Tato tradiční receptura spojuje slanou chuť vejce s krémovostí smetany, vytvářející bohatou ​a chutnou kombinaci. Zkuste si připravit tuto lahůdku doma a pochutnejte si na jedinečném spojení⁤ chutí.

Suroviny

  • 750 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g uzeného masa
  • 4 žloutky
  • 200‌ ml smetany‍ ke šlehání
  • 4 vejce
  • sůl, ‌pepř, majoránka, kopr

Postup

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli ​nakrájíme na drobno.
  2. V hrnci smažíme cibuli, přidáme brambory a zalijeme⁤ zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
  3. Přidáme nakrájené uzené maso a necháme ‍vařit 5 minut.
  4. V misce smícháme ‍žloutky se smetanou a ​trochou horké‍ polévky tak, abychom nezakaličili žloutky. Tuto⁢ směs pak⁢ vmícháme do‌ polévky a promícháme.
  5. Nakonec dochutíme ‍solí, pepřem, majoránkou a koprem podle chuti.
  6. Pokud chceme,⁣ můžeme do každého talíře přidat uvařené vejce nakrájené na čtvrtky jako ozdobu.