9. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kuřecí pečeně s bramborovým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na kuřecí pečeni s bramborovým knedlíkem vám přinese skvělou svačinu ⁣či večeři. Kuřecí maso je perfektně upečené a⁢ měkké, zatímco bramborový knedlík přidává jemnost a⁣ chuť. ⁤Naše jednoduchá ⁤a ⁢chutná verze tohoto ⁢klasického jídla vám připraví ‌za pár minut. Pokud ‌hledáte tradiční český recept, tenhle ⁤je určitě stojí​ za vyzkoušení. ⁤

Suroviny

  • 4 kusy kuřecího masa ⁤(stehna nebo prsa)
  • 500 g ⁢brambor
  • 200 ‌g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2⁤ stroužky​ česneku
  • 400 ml vývaru
  • olej na pečení
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Pečeně: Nejprve⁤ si připravíme marinádu. Do⁤ mísy⁢ smícháme rozpůlenou cibuli, prolisovaný česnek,‌ olej, sůl a pepř. Marinádou ​potřeme ​kuřecí maso z ​obou stran a necháme ‌ho v ní odležet minimálně 30 minut, ideálně však přes noc‍ v ledničce.
  2. Po ⁢odležení maso vyndáme z marinády a odklepeme ‌ho ‌od přebytečné tekutiny. Na​ pánvi rozehřejeme ​trochu ‍oleje a maso z obou ‌stran⁣ pečeme, dokud nezačne získávat zlatavou barvu.
  3. Následně pečené maso přesuneme do pekáče⁣ a zalijeme vývarem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-50 minut, dokud‌ maso není dokonale propečené a šťavnaté.
  4. Knedlíky: Brambory oloupeme, ‌nakrájíme ⁢na​ menší kousky ⁢a uvaříme ve slané vodě. Uvařené ​brambory scedíme a nastrouháme na‌ jemno.
  5. Přidáme vejce,⁢ hladkou ​mouku a sůl ​a​ vypracujeme hustší těsto, ‌které necháme ⁢15‌ minut odpočinout.
  6. Vyválíme těsto do ⁣válečku a z něj pak nakrájíme menší⁣ placičky, ⁣které vaříme⁤ ve vroucí osolené vodě​ asi 15-20 minut.
  7. Po uvaření knedlíky vyjmeme, propláchneme‍ studenou vodou a podáváme k pečenému kuřeti.