3. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Jablečný koláč
zdroj: Recepty 24/7

Jablečný‍ koláč – Skvělý recept na ‍jemný a voňavý koláč plný čerstvých​ jablek. Tento tradiční dezert je snadno připravitelný a jeho křehké těsto spolu se sladkou jablečnou náplní tvoří dokonalou kombinaci. Zkuste tento jednoduchý a chutný‌ koláč a udělejte ‍svým blízkým radost. S naším receptem budete mít úspěch každýkrát!‍

Suroviny

  • 300 ⁢g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 4 jablka
  • 2⁣ lžíce skořice
  • špetka soli

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, máslo, cukr a sůl, dokud nevytvoříte drobivou strukturu.
  2. Jablka ⁣oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  3. Dno ‍a okraje formy na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  4. Rozdělte těsto z​ přípravy na dvě části – jedna část slouží pro spodek koláče, druhá část pro pokrytí vrchu.
  5. Spodek koláče vytvarujte z první části těsta a položte do připravené formy.
  6. Nahoře na ⁤těsto rozprostřete plátky jablka a posypte skořicí.
  7. Vrchní část těsta rozdrolte‍ na ⁤malé kousky a pokryjte jimi jablka.
  8. Předehřejte troubu na 180°C a koláč v ní pečte asi 40 minut, dokud ⁣není těsto zlatavé a jablka měkká.
  9. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte s espresssem nebo vanilkovým zmrzlinou.