31. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Suši z lososa
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na lahodné suši ‌z lososa? Naše jednoduchá a chutná verze vám toto oblíbené japonské jídlo⁣ přinese přímo do vaší kuchyně.⁢ Naše ‌suši z lososa je‍ připravena s kvalitním čerstvým lososem, který dodává jídlu bohatou‌ a jemnou chuť. S⁢ naším ‌podrobným návodem na přípravu bude⁤ tvorba suši doma snadná a⁢ zábavná. Kombinujeme kousky lososa s vařenou rýží a nori řasou, která dává suši ‍charakteristickou vůni a chuť. Doporučujeme také výběr svých oblíbených příloh, jako jsou avokádo, okurka ‌nebo chřest.‌ Nechte‌ se inspirovat naším receptem na suši z lososa ​a vyzkoušejte ho dnes večer! Vaši ⁣chuťové pohárky budou nadšené!

Suroviny

  • 200g sushiových rýží
  • 250 ml vody
  • 2‍ lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky cukru
  • ½ ⁣lžičky soli
  • 200g čerstvého lososa
  • 1 avokádo
  • 1 okurka
  • 1 list mořské řasy nori
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ⁢vodního wasabi
  • marinovaný zázvor jako příloha

Postup

  1. Nejprve si⁤ připravíme rýži. Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Poté ‍rýži dáme vařit do hrnce s vodou. ⁢Vaříme ‌přikrytou‌ do měkka, zhruba 10-15 minut. ⁢Poté rýži necháme‍ v hrnci ještě ​10 minut odstát pod pokličkou.
  2. Mezitím‌ si⁣ připravíme octovou směs. Do malé misky smícháme rýžový ocet, cukr⁣ a ⁣sůl, dokud se ​cukr a sůl nerozpustí.
  3. Po chvíli rýži přelijeme do mísy a postupně přiléváme octovou ​směs. Rýži opatrně promícháme, aby všechny zrnka byla potažena​ octovou směsí. ‌Rýži necháme ⁤vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Mezitím si připravíme zeleninu a lososa. Okurku oloupeme a ‌nakrájíme na tenké proužky. Avokádo oloupeme, po odstranění⁢ pecky nakrájíme na tenké plátky. Lososa nakrájíme na stejně tenké⁢ plátky ‍jako avokádo‍ a okurku.
  5. Na ⁣bambusovou rohožku položíme list nori a na něj vrstvíme rýži. Rýži rovnoměrně rozetřeme po celé ploše nori ​listu, necháme volný okraj asi 1 cm na jedné​ straně.
  6. Na rýži položíme ‍plátky lososa, avokáda a ⁢okurky. Pomocí bambusové rohožky opatrně srolujeme suši do tvaru válečku. Při srolování mírně ⁣přitlačujeme, aby se suši‌ nedrolila a držela pohromadě.
  7. Suši váleček poté nakrájíme na menší kousky, tloušťka kousků je individuální volba.
  8. Hotové ‍suši podáváme ⁤s přiložením sójové omáčky, ‌vodního wasabi ​a ​marinovaného zázvoru.