31. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodné suši z lososa? Naše jednoduchá a chutná verze vám toto oblíbené japonské jídlo přinese přímo do vaší kuchyně. Naše suši z lososa je připravena s kvalitním čerstvým lososem, který dodává jídlu bohatou a jemnou chuť. S naším podrobným návodem na přípravu bude tvorba suši doma snadná a zábavná. Kombinujeme kousky lososa s vařenou rýží a nori řasou, která dává suši charakteristickou vůni a chuť. Doporučujeme také výběr svých oblíbených příloh, jako jsou avokádo, okurka nebo chřest. Nechte se inspirovat naším receptem na suši z lososa a vyzkoušejte ho dnes večer! Vaši chuťové pohárky budou nadšené!
Suroviny
- 200g sushiových rýží
- 250 ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- 200g čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 1 list mořské řasy nori
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce vodního wasabi
- marinovaný zázvor jako příloha
Postup
- Nejprve si připravíme rýži. Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Poté rýži dáme vařit do hrnce s vodou. Vaříme přikrytou do měkka, zhruba 10-15 minut. Poté rýži necháme v hrnci ještě 10 minut odstát pod pokličkou.
- Mezitím si připravíme octovou směs. Do malé misky smícháme rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Po chvíli rýži přelijeme do mísy a postupně přiléváme octovou směs. Rýži opatrně promícháme, aby všechny zrnka byla potažena octovou směsí. Rýži necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravíme zeleninu a lososa. Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Avokádo oloupeme, po odstranění pecky nakrájíme na tenké plátky. Lososa nakrájíme na stejně tenké plátky jako avokádo a okurku.
- Na bambusovou rohožku položíme list nori a na něj vrstvíme rýži. Rýži rovnoměrně rozetřeme po celé ploše nori listu, necháme volný okraj asi 1 cm na jedné straně.
- Na rýži položíme plátky lososa, avokáda a okurky. Pomocí bambusové rohožky opatrně srolujeme suši do tvaru válečku. Při srolování mírně přitlačujeme, aby se suši nedrolila a držela pohromadě.
- Suši váleček poté nakrájíme na menší kousky, tloušťka kousků je individuální volba.
- Hotové suši podáváme s přiložením sójové omáčky, vodního wasabi a marinovaného zázvoru.