27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Phở vietnamská polévka je tradiční a oblíbené jídlo z Vietnamu. Tato aromatická a chutná polévka je připravována z vývaru z hovězího masa s přídavkem koření, jako je skořice, hřebíček a zázvor. K polévce se přidávají měkké nudle z rýže, vařené hovězí maso a čerstvá bylinky, jako je koriandr a mátové lístky. Phở je nejen chutné jídlo, ale také zdravé, protože je lehké a plné živin. Můžete si ho připravit doma a těšit se z autentického vietnamského jídla.
Suroviny:
- 400 g rýžových nudlí
- 400 g hovězího masa (maso na vaření)
- 1 velká cibule
- 4 hřebíčky
- 1 kousek skořice
- 2 lžičky koriandru (mletý)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- Čerstvá mátová nebo koriandrová nať (nasekaná)
- Rajčatové aspiky (náhražka omáčky hoisín)
- Sójová omáčka
- Hořčice
Postup:
- Maso dejte vařit do hrnce s 2 litry vody. Přidejte nastrouhanou cibuli, hřebíček, skořici, koriandr, rybí omáčku, sojovou omáčku, cukr a sůl. Nechte vařit 1,5 - 2 hodiny na mírném ohni, dokud nebude maso měkké.
- Vyjměte maso z vývaru a nakrájejte na tenké plátky.
- Připravte si nudle podle pokynů na obalu.
- V mise si připravte polévku tím, že do mísy dejte vařené nudle, nařezané plátky masa, čerstvou nasekanou mátu nebo koriandr, rajčatové aspiky a podle chuti přidejte sojovou omáčku a hořčici.
- Na stole si můžete připravit další přísady jako šalotku, čerstvou zeleninu (např. papriku, rajčata, okurku), kterou si můžete přidat podle chuti.
- Hotovou polévku podávejte horkou.