21. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Sicilská caponata s kapary
zdroj: Recepty 24/7

Sicilská caponata s⁣ kapary je ‌tradiční sicilské jídlo‌ plné chutí a vůní. ​Tento recept nabízí⁢ kombinaci​ čerstvých rajčat, baklažánů, cibule, olivového oleje⁣ a ⁤dalších orientálních ​ingrediencí, ‍které tvoří ‌nezapomenutelnou chuťovou ⁤symfonii. Vyzkoušejte‌ tuto lahůdku, ⁢která se hodí ‌jako⁣ předkrm, příloha nebo samostatné‌ jídlo. Nezapomeňte na ‍kapary, které dodávají ⁣receptu ten správný šmrnc!⁢

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na‍ tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, ⁤jemně nasekané
  • 1 ​paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 cuketa, nakrájená‍ na kostičky
  • 1 ‌baklažán, nakrájený ‍na kostičky
  • 400 ‍g oloupaných⁢ rajčat z konzervy
  • 3 ‍lžíce kaparů
  • 3 lžíce balzámového octa
  • 1⁤ lžička cukru
  • Soľ a čerstvě mletý ⁣černý pepř
  • Pár lístků čerstvé⁣ bazalky na ozdobu

Postup

  1. Na sporáku zahřejte olivový olej ‌v hluboké pánvi. Přidejte cibuli a⁢ česnek ⁣a ⁤osmahněte ‍dozlatova.
  2. Přidejte papriku, cuketu‍ a baklažán ‌a smažte přibližně 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte oloupaná rajčata, kapary, balzamový ocet ​a cukr. Promíchejte a⁤ přiveďte k varu. ‌Poté snižte‍ teplotu a‌ vařte pod pokličkou po dobu 20 minut.
  4. Ochutnejte a dochuťte solí a ⁢pepřem⁣ podle potřeby.
  5. Caponatu podávejte teplou nebo studenou s ⁢lístky⁣ čerstvé⁢ bazalky ​na ozdobu.