15. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na skvělé a chutné jídlo plné italského charakteru? Připravte si lahodné řízky parmigiana! Tato klasická italská specialita spojuje křupavě smažené telecí řízky s plátky čerstvé mozzarelly a rajčatovou omáčkou. S přídavkem výrazného parmezánu a bazalky získáte dokonalou kombinaci chutí. Podávejte s těstovinami nebo křupavým chlebem a užijte si luxusní italskou večeři.
Suroviny
- 4 kusy kuřecích řízků
- 150 g strouhankové strouhanky
- 100 g Parmazánu, nastrouhaného
- 2 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
- 200 g rajčatové omáčky
- 200 g mozzarelly, nastrouhané
Postup
- Nejprve si připravíme řízky. Každý kuřecí řízek osolíme a opepříme podle chuti.
- Ve dvou mělkých talířích si připravíme obalovací směs. V jednom talíři smícháme strouhankovou strouhanku s nastrouhaným Parmazánem. V druhém talíři rozšleháme vejce.
- Řízky nejprve obalíme ve směsi z vejce, poté je obalíme v strouhankové směsi s Parmazánem. Důkladně je otočíme, aby byly řízky ze všech stran obalené.
- Na pánvi rozehřejeme olej a řízky smažíme z obou stran dozlatova. Hotové řízky odložíme na talíř s papírovou utěrkou, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Pečeme si rajčatovou omáčku. Do menšího hrnce přidáme rajčatovou omáčku a zahříváme ji na mírném ohni. Můžeme ji dochutit podle chuti bylinkami, solí a pepřem.
- Pečící misku vymažeme máslem a do ní vložíme připravené řízky. Na každý řízek položíme plátky nastrouhané mozzarelly.
- Misku s řízky a mozzarellou dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut, nebo dokud se sýr neroztaví a nezačne lehce hnědnout.
- Hotovou řízkovou parmigianu můžeme podávat horkou s rajčatovou omáčkou a rýží nebo bramborovou kaší.