Kimchi je tradiční korejské pikantní kvašené zelí, které se stalo populárním po celém světě díky svému jedinečnému a osvěžujícímu chuti. Tento recept vás naučí, jak jednoduše připravit domácí kimchi plné zdravých fermentovaných probiotik, které posilují imunitní systém. S pomocí čerstvého zelí, koření a dalších jednoduchých ingrediencí vytvoříte lahodný a osvěžující doplněk ke každému jídlu.
Suroviny
- 1 bílý zelí
- 2 mrkve
- 4 lžíce soli
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce korejského červeného pepře (gochugaru)
- 4 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybího (ančovičího) prášku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce sezamového oleje
Postup
-
Zelí nakrájíme na menší kusy a vložíme do velké mísy. Přidáme 2 lžíce soli a důkladně promícháme. Necháme odpočinout asi 2 hodiny, aby se zelí změkčilo.
-
Mezitím oloupeme a nakrájíme mrkev na tenké nudličky. Cibuli a česnek nasekáme na jemné kousky.
-
Po 2 hodinách odlijeme vodu ze zelí a důkladně ho opláchneme. Přidáme mrkev, cibuli, česnek, rybí omáčku, korejský červený pepř, cukr, rybí prášek, zázvor a sezamový olej. Vše pečlivě promícháme, až se všechny suroviny spojí.
-
Směs přesuneme do sklenic a pořádně ji přitiskneme, aby byla ponořená ve vlastní šťávě. Sklenice zakryjeme a necháme fermentovat na temném místě při pokojové teplotě alespoň 2 dny (až 5 dní), dokud kimchi nezíská požadovanou chuť a kyselost.
-
Po dokončení fermentace sklenice přesuneme do ledničky, kde kimchi může zrát až několik týdnů. Je připravené k podávání a lze ho skladovat po několik měsíců.