5. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Chřest s královským omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Chřest s královským omáčkou je lahodným receptem, který skvěle využije sezónní chřestovou zeleninu. S královskou omáčkou, která je plná bohatých a ‌hlubokých chutí, tento recept přináší skutečně královskou zkušenost.⁤ Připravte si toto chutné jídlo, které je ideální pro večeři nebo⁤ jako přílohu⁤ k hovězímu nebo telecímu. S jemností chřestu a bohatou omáčkou, se tato ‍kombinace nebude ‍nikdy nudit. Užijte si vynikající chřest⁤ s královskou omáčkou jako skvělou ‌alternativu k běžným receptům s chřestem a obohaťte svou jídelníček o jedinečnou chuťovou kombinaci.

Suroviny

  • 500 g chřestu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml bílého vína
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Chřest omyjeme a zbavíme tvrdých konců. Poté jej nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, než‍ bude měkký. ​Poté ho ⁢scedíme a necháme chladnout.
  2. V menší pánvi rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání necháme mouku na pánvi lehce ztmavnout. Poté postupně přilijeme smetanu a bílé víno a za stálého míchání necháme omáčku povařit asi 5 minut, než zhoustne.
  3. Do omáčky přidáme šťávu ‌z citronu a promícháme. Následně vmícháme rozšlehaná ​vejce a za stálého míchání necháme omáčku ​zhoustnout až pořádně. Případně ⁣můžeme omáčku přisolit a ‍okořenit podle chuti.
  4. Chřestové kousky rozložíme na talíře a přelijeme královskou omáčkou.
  5. Podáváme teplé jako hlavní jídlo nebo přílohu ‌k masu.