27. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Penne alla carbonara je tradiční italské jídlo plné lahodného smaku. Tento recept kombinuje al dente těstoviny penne s krémovou omáčkou z vajec, slaniny, sýra pecorino a čerstvého pepře. Naše verze přináší autentickou chuť a jednoduchost přípravy. Vychutnejte si tento chutný a sychravý pokrm plný italského šarmu.
Suroviny
- 250 g penne těstovin
- 150 g pancetty nebo slaniny
- 3 vajíčka
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, prolisované
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Uvařte těstoviny v osolené vodě podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte stranou.
- Na rozpálené pánvi osmažte pancettu nebo slaninu, dokud není křupavá.
- V míse rozšlehejte vajíčka, přidejte parmazán, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
- Přidejte uvařené těstoviny do pánve se slaninou a promíchejte. Poté ztlumte plamen a počkejte, až se pánvička trochu vychladí (aby vejce nezakálela).
- Pomalu přilijte vajíčkovou směs do pánve se těstovinami a rychle promíchejte, aby se vajíčka zahřála, ale nezmrzla. Měli byste získat krémovou omáčku.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Servírujte ihned s posypem parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem.