27. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Penne alla carbonara
zdroj: Recepty 24/7

Penne alla carbonara je tradiční italské jídlo plné lahodného smaku. Tento recept kombinuje al dente těstoviny penne s krémovou omáčkou z vajec, slaniny, sýra pecorino a čerstvého pepře. Naše ‍verze přináší autentickou chuť a jednoduchost přípravy. Vychutnejte si tento ‍chutný a sychravý pokrm plný italského šarmu.

Suroviny

  • 250‍ g penne těstovin
  • 150 g‌ pancetty nebo slaniny
  • 3 vajíčka
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Uvařte těstoviny v osolené vodě podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. ⁣Poté je sceďte a nechte stranou.
  2. Na ⁣rozpálené pánvi osmažte pancettu nebo slaninu, dokud‍ není ​křupavá.
  3. V míse rozšlehejte vajíčka, přidejte parmazán, prolisovaný česnek, ⁤sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  4. Přidejte uvařené těstoviny do pánve se slaninou a promíchejte. Poté ztlumte ‍plamen a počkejte, až se pánvička trochu vychladí (aby vejce nezakálela).
  5. Pomalu přilijte vajíčkovou ⁢směs do pánve se těstovinami a rychle promíchejte, aby se vajíčka zahřála, ale nezmrzla. Měli byste získat krémovou omáčku.
  6. Ochutnejte a případně ⁣přidejte sůl a pepř ⁤podle chuti.
  7. Servírujte ihned s posypem parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem.