9. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Zvěřinové ragout s brusinkami je bohaté a lahodné jídlo, které vás přenesl do podzimních lesů. Tento recept vám přináší šťavnaté kousky zvěřiny, které jsou vařené s voňavým kořením a podávané s osvěžujícími brusinkami. Tato kombinace chutí vytváří dokonalou harmonii a dělá z tohoto ragoutu skutečnou lahůdku. S nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem proteinů je toto jídlo také skvělou volbou pro zdravé stravování. Připravte si toto zvěřinové ragout s brusinkami a nechte se unést podzimními chutěmi přírody.
Suroviny
- 500 g zvěřinového masa (např. jelen, králík)
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkve
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zvěřinového vývaru
- 200 ml červeného vína
- 100 g brusinek
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- V rendlíku zahřejte olej a orestujte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte maso a opékejte ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Po chvilce přidejte mouku a promíchejte, aby se spojila s tukem.
- Postupně přilévejte zvěřinový vývar a červené víno, za stálého míchání.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a promíchejte.
- Všechno přendejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Snížete teplotu, přikryjte pokličkou a nechte ragout vařit asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Přidejte brusinky a nechte vařit dalších 5 minut.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte posypané čerstvou nasekanou petrželkou.