4. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Vepřový steak s jablečnou redukcí
zdroj: Recepty 24/7






Vychutnejte si skvělý recept na​ vepřový steak‍ s ‌jablečnou redukcí. Perfektní kombinace chutí, ideální pro váš týdenní večeři nebo speciální příležitost. Krok ⁣za krokem návod, jak připravit surovinu a dosáhnout perfektního výsledku.

Suroviny

  • 2 vepřové steaky (přibližně 200g každý)
  • 2 jablečné jablka
  • 100 ml ⁢bílého ⁤vína
  • 2 lžíce másla
  • 2​ lžíce olivového oleje
  • 1 červená⁤ cibule
  • 2 lžičky hřebíčku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý tymián

Postup

Nižších těchto‌ postupů najdete návod na přípravu chutného vepřového steak s jablečnou redukcí.

  1. Nejprve se musíme pustit do ‍přípravy steaků. Steak omyjeme, osušíme a okořeníme solí a pepřem z obou ‌stran. pak jej necháme ⁢odležet alespoň 10 minut, aby koření proniklo do masa.
  2. Zatímco steak odpočívá, připravíme jablka. Jablka oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme je na menší kousky.
  3. V pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo. Když je pánvi horká, přidáme steak. Steak pečeme asi 3 minuty‌ z každé strany, ⁣pak​ jej vyjmeme a ‍necháme odpočívat.
  4. do stejné⁤ pánve, kde​ jsme pekli steak, přidáme nakrájená jablka, nakrájenou cibuli a hřebíček. Smažíme, dokud jablka‌ nezačnou⁣ získávat zlatavou barvu.
  5. Pak přilijeme⁣ bílé⁤ víno a⁣ necháme ho⁤ zredukovat na ‌polovinu. To⁤ znamená, že necháme víno na ⁣mírném ohni a‍ čekáme,‌ až se objem ​vína‌ sníží o polovinu.
  6. Poté‌ přidáme steak zpět do pánve a pokryjeme jej jablko-cibulovou směsi.⁤ Necháme ještě chvíli na‌ pánvi, aby steak ⁣nasál chutě jablek a cibule.
  7. teď ⁢už ​steak stačí jen⁢ podávat. ideální⁤ je podávat jej hned po upečení. Nejlepší je servírovat ‌steak ‍s‍ bramborovou kaší nebo⁤ jen‌ s čerstvým chlebem, který můžeme namočit do jablečné redukce.

Vepřový steak s jablečnou redukcí ⁤je perfektní pokrm pro romantickou večeři nebo pro speciální příležitosti. Jablečná redukce dodává steakům skvělou‌ chuť a zajímavý twist. Ačkoli se to může zdát ⁤jako náročný recept, ve skutečnosti je⁤ velmi‍ jednoduchý ‌a rychlý na přípravu. Stojí to za to vyzkoušet.

K přípravě tohoto pokrmu můžete použít jakékoli jablko, které máte ​rádi. Každé ⁣jablko dodá​ pokrmu trochu jinou chuť. Stejně tak můžete variovat s druhem bílého vína. ‍Každé víno má jinak ⁤náročnou chuť a‍ aromatem. S pomocí této receptu‌ můžete‍ vytvořit unikátní pokrm, který je ‌přizpůsobený vašim chutím.

Steaky jsou vynikající pokrm na gril, ‍takže tento recept‍ můžete také využít v letních měsících ⁢při​ grilování. ⁤Jablečná redukce vytváří na steaků krásnou karamelovou kůrku, která je na grilu obzvláště chutná.

To je⁣ vše,‍ co potřebujete k‍ přípravě vepřových ⁢steaků‌ s jablečnou redukcí.⁣ Ať už ​jste ⁢zkušený kuchař⁤ nebo⁣ jen ⁢začátečník, jste‌ schopni zvládnout tento ‌recept bez problémů. Takže‍ se ‌nebojte experimentovat a tvořit v kuchyni. ⁢dobrou chuť!