7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento výjimečný recept na vepřový hřbet s karotkou a červeným vínem je skvělým způsobem, jak si vychutnat kvalitní maso doplněné o bohaté dochucování červeným vínem. Vepřový hřbet je pečený do dokonalé šťavnatosti a podává se s omáčkou z výpeku, ve které se propojí aroma červeného vína s přirozenou sladkostí karotky. Tento recept je skvělou volbou pro výjimečné příležitosti, kdy se chcete svými kulinářskými dovednostmi pochlubit a zároveň své hosty potěšit výtečnou chutí.
Suroviny
- 500 g vepřového hřbetu
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- 200 ml vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
- Vepřový hřbet omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
- Plátky masa osolíme a opepříme z obou stran.
- V rozpáleném oleji opečeme plátky vepřového masa z obou stran dozlatova.
- Vyjmeme maso z pánve a odložíme stranou.
- Na stejnou pánvi přidáme nakrájenou cibuli a česnek a lehce osmažíme, dokud nezezlátne.
- Přidáme na kostky nakrájené mrkve a dusíme 3-4 minuty.
- Suroviny zalijeme červeným vínem a vývarem.
- Přidáme zpět opečené plátky masa.
- Pod pokličkou dusíme při mírném varu asi 45 minut, dokud maso není měkké.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit jemným zápraškem z mouky a vody.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
- Před podáváním dochutíme solí a pepřem dle chuti.
- Hřbet s karotkou můžeme podávat s rýží nebo bramborovou kaší.