7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Vepřový hřbet s karotkou a červeným vínem
zdroj: Recepty 24/7

Tento ⁤výjimečný ⁢recept na vepřový hřbet ⁢s karotkou ​a červeným vínem⁢ je skvělým způsobem, jak si vychutnat kvalitní maso doplněné o bohaté ‍dochucování červeným vínem. Vepřový hřbet je pečený do dokonalé⁢ šťavnatosti a podává se s omáčkou z výpeku, ve ​které se propojí ⁣aroma ‍červeného vína ‌s ⁣přirozenou sladkostí​ karotky. Tento recept je skvělou volbou pro výjimečné příležitosti, kdy se chcete​ svými‍ kulinářskými dovednostmi pochlubit a zároveň ⁢své hosty potěšit​ výtečnou chutí.

Suroviny

  • 500 g vepřového‍ hřbetu
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 středně velké ⁤cibule
  • 2 ⁣stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru
  • 2 lžíce⁤ olivového‌ oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  2. Vepřový hřbet omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
  3. Plátky masa osolíme a opepříme z obou stran.
  4. V rozpáleném ⁣oleji​ opečeme⁣ plátky ​vepřového masa z obou stran​ dozlatova.
  5. Vyjmeme ⁢maso z pánve a ​odložíme stranou.
  6. Na stejnou pánvi přidáme ‌nakrájenou cibuli a česnek a‌ lehce osmažíme, dokud⁣ nezezlátne.
  7. Přidáme na kostky nakrájené mrkve a dusíme ⁣3-4 minuty.
  8. Suroviny zalijeme červeným vínem⁤ a vývarem.
  9. Přidáme zpět opečené plátky masa.
  10. Pod ⁢pokličkou dusíme‌ při mírném varu asi 45 minut, dokud maso není ​měkké.
  11. Pokud ​je ‌omáčka ​příliš řídká, ⁣můžeme ji⁣ zahustit jemným⁢ zápraškem z ⁢mouky a vody.
  12. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody ‍nebo vývaru.
  13. Před‌ podáváním⁣ dochutíme solí⁤ a ⁤pepřem dle chuti.
  14. Hřbet s karotkou můžeme​ podávat s rýží nebo bramborovou ⁢kaší.