15. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vepřový guláš s knedlíky je tradiční české jídlo plné bohatých chutí a vůně. Tento recept vám pomůže připravit ten nejlahodnější vepřový guláš s měkkými a nadýchanými knedlíky. Vepřové maso je pečlivě marinováno v koření a pak dusíno v aromatické omáčce s cibulí a paprikou, která mu dodá ten správný lahodný zážitek. Knedlíky jsou pak připraveny z vaječného těsta a vařeny ve vývaru. Tento vepřový guláš s knedlíky je ideálním pokrmem pro rodinnou večeři, který vás zahřeje na chladné dny. Vyzkoušejte ho a užijte si jedinečnou chuť české kuchyně!
Suroviny:
- 700 g vepřového masa (plec nebo lýko)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 250 ml piva
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a opékáme ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme prolisovaný česnek, sladkou papriku, mletý kmín a majoránku. Orestujeme ještě krátce spolu.
- Přidáme mouku a důkladně promícháme, aby se spojila s olejem. Mezitím postupně přidáváme vývar a pivo, stále mícháme a necháme povařit.
- Guláš dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a dochucené.
- Mezitím si připravíme knedlíky podle oblíbeného receptu.
- Hotový guláš podáváme s knedlíky. Dobrou chuť!