27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Vepřové koleno na pivě
zdroj: Recepty 24/7

Vepřové koleno na pivě je lahodný tradiční český recept, který si zaslouží vaši pozornost. Toto jednoduché jídlo, které je perfektní pro nedělní oběd nebo rodinnou oslavu, přináší chuťový zážitek z křupavé kůrky a jemného masového interiéru. Pivo hraje významnou roli ⁣při marinování masa, což mu dodává zvláštní aroma a výraznou chut‘. Samozřejmě,⁤ že nemůže chybět žloutková omáčka,‌ která⁣ tuto jedinečnou pochoutku⁢ jen umocňuje. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si ‍opravdový kousek české kuchyně na⁢ váš talíř!‍

Suroviny

  • 1 vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml piva
  • 300 ml vývaru (hovězí‍ nebo zeleninový)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky ‍mleté‍ papriky
  • sůl a pepř⁤ podle chuti

Postup

  1. Nejprve si koleno důkladně‌ omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovým ubrouskem.
  2. Cibuli‌ nakrájíme na plátky​ a⁢ česnek na ‌tenká‌ kolečka.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Osmažíme⁢ je ‍dozlatova.
  4. Přidáme kmín a mletou ‍papriku, dobře promícháme a zahříváme‌ asi ⁢minutku.
  5. Přidáme vepřové koleno a opékáme ho​ ze všech‍ stran, dokud nezezlátne. Může to trvat asi 10-15 minut.
  6. Přilijeme‍ pivo a vývar, přidáme sůl a pepř ⁢dle chuti.
  7. Přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit na mírném ohni⁣ zhruba 2-3 hodiny, dokud není ‍maso měkké ‍a odstupuje od kosti.
  8. Hotové vepřové⁢ koleno podáváme se šťouchaným bramborem nebo chlebem a kyselými okurkami.