27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vepřové koleno na pivě je lahodný tradiční český recept, který si zaslouží vaši pozornost. Toto jednoduché jídlo, které je perfektní pro nedělní oběd nebo rodinnou oslavu, přináší chuťový zážitek z křupavé kůrky a jemného masového interiéru. Pivo hraje významnou roli při marinování masa, což mu dodává zvláštní aroma a výraznou chut‘. Samozřejmě, že nemůže chybět žloutková omáčka, která tuto jedinečnou pochoutku jen umocňuje. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si opravdový kousek české kuchyně na váš talíř!
Suroviny
- 1 vepřové koleno
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml piva
- 300 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si koleno důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovým ubrouskem.
- Cibuli nakrájíme na plátky a česnek na tenká kolečka.
- V hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Osmažíme je dozlatova.
- Přidáme kmín a mletou papriku, dobře promícháme a zahříváme asi minutku.
- Přidáme vepřové koleno a opékáme ho ze všech stran, dokud nezezlátne. Může to trvat asi 10-15 minut.
- Přilijeme pivo a vývar, přidáme sůl a pepř dle chuti.
- Přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vařit na mírném ohni zhruba 2-3 hodiny, dokud není maso měkké a odstupuje od kosti.
- Hotové vepřové koleno podáváme se šťouchaným bramborem nebo chlebem a kyselými okurkami.