
Vychutnejte si tradiční českou kuchyni s tímto receptem na vepřovou pečeně s knedlíkem a zelím.Podrobný postup, jednoduché suroviny. Perfektní oběd pro celou rodinu! Článek o tom,jak připravit vepřovou pečeně s knedlíkem a zelím není jen pouhý recept. Je to průvodce, jak zvládnout proces od začátku do konce. Koneckonců,přestože je to jeden z nejoblíbenějších jídel české kuchyně,jeho příprava bývá často vnímána jako náročná. Navzdory tomu však stačí dodržet několik základních pravidel a receptů, a ve výsledku se jistě dočkáte chvály od všech, kteří si z vaší vepřové pečeně s knedlíkem a zelím pochutnají.
Suroviny
- Vepřová pečeně (cca 1kg)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Majoránka
- Cibule (2 velké)
- Pivo (0,5 l)
- Hladká mouka (300 g)
- Sádlo (1 lžíce)
- Mléko (200 ml)
- Droždí (1 kostka)
- Houska (1 starší)
- Vajíčko (1)
- kysané zelí (500 g)
Postup
Pečeně si omyjeme a osušíme. Poté kůru nařízneme do tvaru mříže, osolíme a opepříme z obou stran a povrch pečeně spořádaně posypeme majoránkou. Na pánvi si rozehřejeme sádlo a pečeně z obou stran opečeme do zlatova. Během opečení ji můžeme potírat pivem, které zároveň vlijeme do pekáčku. Pak přidáme do pekáčku na kolečka nakrájenou cibuli. Pečeně pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca hodinu a půl. Během pečení ji několikrát potřeme šťávou z pekáčku.
Knedlík připravíme tak, že si nejprve rozdrobíme droždí do mléka a přidáme lžičku cukru. Housku nakrájíme na kostičky a podusíme na sádle do zlatova. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vajíčko a nakonec i droždí rozpuštěné v mléce. Zaděláme těsto a necháme ho kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly,které formujeme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 20 minut.
Kysané zelí si na pánvi orestujeme na sádle společně s cibulí. Dochutíme ho solí, cukrem a majoránkou a podle potřeby zalijeme trochou vody.
Když je pečeně hotová,vyjmeme ji z pekáčku a necháme odpočívat před krájením. Šťávu ze pekáčku si propasírujeme a podle potřeby zahustíme moukou rozpuštěnou ve vodě.
Vepřovou pečeně podáváme s knedlíkem a zelím, vše zalijeme omáčkou. A teď už jen stačí na talíři vše pěkně uspořádat a můžeme se těšit na výborný tradiční český pokrm, který bude chutnat nejen vám, ale i vašim blízkým. Buďte na sebe hrdí,že jste zvládli připravit toto tradiční české jídlo,a hlavně si ho vychutnejte. Dobrou chuť!
Příprava tohoto jídla si vyžaduje čas a trpělivost,ale výsledek rozhodně stojí za to. Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím je skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché suroviny vytvořit něco naprosto výjimečného a delikátního. Tento recept je tedy ideální pro ty, kteří se chtějí pustit do něčeho významného a tradičního, ale zároveň chtějí pochutnat na něčem skutečně lahodném a autentickém.

