11. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím
zdroj: Recepty 24/7


Vychutnejte si tradiční českou kuchyni s tímto receptem na vepřovou​ pečeně s knedlíkem a​ zelím.Podrobný postup, jednoduché suroviny. Perfektní oběd pro celou⁣ rodinu!⁣ Článek o tom,jak⁢ připravit vepřovou ‍pečeně s knedlíkem a ⁣zelím není jen ⁣pouhý recept. ‌Je to ⁣průvodce, jak‍ zvládnout proces od začátku ‌do konce. ⁣Koneckonců,přestože ‌je to jeden‍ z nejoblíbenějších jídel české ​kuchyně,jeho příprava bývá často vnímána​ jako náročná. Navzdory tomu však stačí‌ dodržet ⁢několik ​základních pravidel⁢ a receptů,⁤ a ⁢ve výsledku se jistě dočkáte chvály od všech, kteří si​ z vaší‍ vepřové pečeně⁤ s‍ knedlíkem a zelím pochutnají.

Suroviny

  • Vepřová pečeně (cca ‍1kg)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Majoránka
  • Cibule (2 velké)
  • Pivo (0,5 l)
  • Hladká mouka (300 g)
  • Sádlo (1 lžíce)
  • Mléko (200 ml)
  • Droždí (1‌ kostka)
  • Houska⁤ (1 starší)
  • Vajíčko ‍(1)
  • kysané zelí (500⁤ g)

Postup

Pečeně si omyjeme a⁢ osušíme. Poté ‌kůru nařízneme‍ do ‌tvaru mříže, osolíme a⁢ opepříme z obou stran a povrch pečeně ​spořádaně posypeme majoránkou. Na pánvi si⁣ rozehřejeme sádlo a pečeně​ z ​obou⁤ stran opečeme do‌ zlatova. Během ⁤opečení ji můžeme ⁤potírat pivem, které zároveň ‌vlijeme do ‌pekáčku. Pak přidáme do‌ pekáčku na kolečka nakrájenou cibuli. ‌Pečeně pečeme v troubě předehřáté na ⁣180 stupňů ⁣cca hodinu a‍ půl. ‍Během pečení ji několikrát potřeme šťávou⁢ z pekáčku.​

Knedlík připravíme tak,⁢ že si nejprve ⁣rozdrobíme droždí do mléka a přidáme ‌lžičku‍ cukru.⁣ Housku⁢ nakrájíme na⁣ kostičky a podusíme na sádle​ do⁤ zlatova. Mouku‌ prosejeme ⁣do ‌mísy, přidáme špetku soli, vajíčko a ⁢nakonec i ⁢droždí rozpuštěné v ​mléce.‌ Zaděláme těsto a‌ necháme ho kynout ‌na teplém⁤ místě. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly,které ⁤formujeme do⁢ tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 20 ‍minut.

Kysané zelí si na⁤ pánvi⁣ orestujeme na sádle společně ‍s ⁣cibulí. Dochutíme ho solí, cukrem a majoránkou a ⁣podle potřeby zalijeme ⁢trochou vody.

Když je pečeně hotová,vyjmeme ji z ​pekáčku a⁣ necháme odpočívat před krájením. Šťávu ze pekáčku si propasírujeme⁤ a podle⁤ potřeby ⁤zahustíme⁢ moukou ⁣rozpuštěnou ve vodě.

Vepřovou pečeně podáváme s knedlíkem ⁢a zelím, vše zalijeme omáčkou. ⁢A teď už⁢ jen ⁤stačí ‌na talíři‌ vše pěkně ​uspořádat‌ a můžeme se těšit na výborný tradiční⁤ český pokrm,⁢ který bude chutnat⁢ nejen⁢ vám, ‍ale ⁣i vašim blízkým. ‌Buďte na sebe hrdí,že jste zvládli připravit toto⁢ tradiční české jídlo,a hlavně ⁢si ⁣ho vychutnejte. Dobrou chuť!

Příprava tohoto ​jídla si vyžaduje čas a trpělivost,ale⁢ výsledek rozhodně stojí ⁣za to. Vepřová pečeně s knedlíkem ⁣a zelím je skvělým ⁣příkladem⁤ toho, jak ⁤mohou jednoduché‍ suroviny ​vytvořit ⁤něco naprosto výjimečného ⁢a delikátního.​ Tento‍ recept je tedy ideální‍ pro ty, kteří‌ se chtějí pustit do něčeho významného a tradičního, ale zároveň chtějí pochutnat na něčem skutečně⁣ lahodném a ⁤autentickém.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář