29. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si lahodnou vepřovou panenku s šípkovou omáčkou. Tento recept vám přinese dokonalou kombinaci jemného masa a sladce kyselé omáčky. Užijte si tu neodolatelnou kombinaci chutí a překvapte své chuťové buňky tímto jedinečným pokrmem.
Suroviny
- 500 g vepřové panenky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml vývaru
- 250 ml šípkového džemu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Nejdříve si připravte vepřovou panenku. Osolte a opepřete ji z obou stran.
- V hluboké pánvi si rozehřejte olej a vložte na něj vepřovou panenku. Smažte z obou stran, dokud není krásně zlatá. Poté vyjměte maso z pánve a nechte jej odpočinout na talíři.
- Do té samé pánve přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujte do doby, než cibule změkne a začne se lehce zlatit.
- Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji restujte asi minutu, dokud nezezlátne.
- Pomalu nalijte vývar a šípkový džem do pánve. Přidejte také sójovou omáčku a za stálého míchání vařte omáčku, dokud nezhoustne.
- Po zhoustnutí omáčky vraťte vepřovou panenku do pánve a nechte ji ještě pár minut vařit, aby se prohřála a propojila s omáčkou.
- Hotovou vepřovou panenku s šípkovou omáčkou podávejte s přílohou dle vlastního výběru, jako jsou brambory nebo rýže.