
Vyzkoušejte naši tradiční českou kuchyni s receptem na vařené knedlíky s uzeným masem. Jednoduchá příprava,skvělá chutná kombinace knedlíků a masa.Perfektní jídlo pro celou rodinu. Už neverte na dně,kdy jím budete sedět u stolu.
Suroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 kousek uzeného masa (cca 1 kg)
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 100 ml oleje
- 1 lžíce majoránky
- Sůl, pepř
Postup
Uzené maso je tradiční součást mnoha českých receptů a tento recept na vařené knedlíky s uzeným masem není výjimkou. I když je postup přípravy trochu časově náročnější, výsledek stojí za to.
Nejprve se pustíme do přípravy knedlíkového těsta. Do misky si vezmeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme čtyři vejce, mléko a lžičku soli. Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud není hezky hladké a nelepí se na ruce. Poté ho necháme odpočívat asi 30 minut, aby mouka nabobtnala.
Zatímco knedlíkové těsto odpočívá, můžeme si připravit uzené maso. Uzené maso dáme do většího hrnce, zalijeme ho vodou a přivedeme k varu. Během vaření maso několikrát obrátíme, aby se propeklo z obou stran. Celkový čas vaření by měl být zhruba 90 minut.Vodu po vaření nevylijeme, neboť nám poslouží pro vaření knedlíků.
Když je maso uvařené, vyjmeme ho z hrnce a necháme ho vychladnout. Poté ho očistíme od kůže a kosti a nakrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
Na oleji si zpěníme cibuli, přidáme česnek a kousek uvařeného masa, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Tuto směs pak vmícháme do knedlíkového těsta.
Teď je na řadě tvarování knedlíků. Vytvoříme z těsta válce o průměru zhruba 5 cm a zabalíme je do potravinářské fólie. Své ‚knedlíkové klobásy’ pak svážeme na obou koncích, aby těsto během vaření neuniklo.
Do hrnce s vodou, ve které se vařilo maso, vložíme naše knedlíkové klobásy a vaříme je zhruba 25 minut. po uplynutí této doby vytáhneme knedlíky z hrnce a necháme je vychladnout.
Když jsou knedlíky vychlazené, rozbalíme je z fólie a nakrájíme na kolečka. Můžeme je podávat s uvařeným masem a omáčkou, ale jsou skvělé i samotné s kouskem másla a sůlí.
Doufám, že vás tento návod na vařené knedlíky s uzeným masem inspiroval a že se vám pokrm podaří tak, jak má. Jedná se o tradiční český recept, který je možné variovat podle vašeho gusta. Přeji dobrou chuť!



