30. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Uzená kýta se zelím je tradiční české jídlo plné chutí. Tato lahůdka kombinuje uzenou kýtu s jemně nakyslým zelím, které mu dodává vynikající chuť a texturu. Připravte si tento chutný recept, který si zamilují i vaši nejnáročnější hosté. Snažíte se ušetřit čas? Nezoufejte! Tento recept je také rychlý a snadný k přípravě. Vychutnejte si výbornou kombinaci uzené kýty a zelí ještě dnes!
Suroviny
- 1 uzená kýta
- 500 g kysaného zelí
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Kýtu omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Přidáme vodu tak, aby kýta byla zcela ponořená. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- V mezidobí oloupeme a nasekáme cibuli a česnek.
- Na pánvi rozpustíme sádlo a na něm zpěníme cibuli do sklovita.
- Přidáme nasekaný česnek a dusíme spolu krátce dozlatova.
- Kysané zelí důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a přidáme do pánve. Promícháme a dusíme přibližně 5 minut.
- Kýtu vyjmeme z vývaru a necháme ji mírně zchladnout. Poté ji zbavíme kostí a nakrájíme na plátky.
- Kýtu přidáme do zelí na pánvi a opatrně promícháme. Dusíme ještě asi 10 minut, aby se všechny přísady propojily.
- Přidáme sůl a pepř dle chuti. Podáváme s chlebem a kysanými okurkami.