3. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční moravský vrabec s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7






Připravte si tradiční moravský vrabec s knedlíkem podle​ našeho autentického receptu.Uvařte si ⁣oblíbené⁢ moravské jídlo plné chuti ⁤a tradice. Krok za ⁤krokem⁢ Vás provedeme přípravou tohoto ‍vynikajícího ‌pokrmu. Vyzkoušejte náš ‍recept na moravský ‍vrabec s knedlíkem!

Uvaříme si ⁢tradiční moravský vrabec s knedlíkem. Toto jídlo je ‌stejně oblíbené na ​Moravě jako guláš v Čechách.⁢ Pravý moravský vrabec se připravuje⁢ z vepřové pečeně, která je podušena v pive a koření.

Suroviny

  • 1 kg vepřové pečeně‍ na kousky
  • 4 stroužky česneku
  • 3 velké cibule
  • 250 ml tmavého ‌piva
  • 100 ⁣ml oleje
  • sůl, pepř, majoránka, kmín
  • dále potřebujeme na⁤ knedlík:
  • 500 g⁣ hladké mouky
  • 250 ml ⁣mléka
  • 2⁢ vejce
  • 1 ⁣lžíci soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku⁢ prášku​ do pečiva
  • hrst strouhanky

Postup

  • Nejprve si připravíme maso. Omyjeme ho, osušíme a nakrájíme​ na větší kousky.​ Každý kousek masa okořeníme ⁢solí, pepřem a‌ majoránkou a necháme ​chvíli odpočívat.
  • Mezitím si⁤ oloupeme a nakrájíme⁤ cibuli na drobno. Cibuli orestujeme na oleji ‍dozlatova. Přidáme ​kousky masa a zprudka je orestujeme z ⁣obou stran.
  • K masu přidáme prolisovaný česnek⁣ a kmín.‍ Zamícháme, podlijeme‌ pivem⁤ a necháme dusit pod ​pokličkou na mírném ohni cca 1,5 hodiny.⁢ Během dusení ​maso několikrát‍ promícháme‍ a podle potřeby podlijeme vodou.
  • Během⁤ toho, ​co se nám maso dusí, ‌si připravíme ‍knedlíky. Do mísy vlijeme ⁤mléko,přidáme vejce,sůl a‍ cukr.⁣ Lehce to šleháme, poté ‌přidáme mouku se práškem do pečiva a strouhanku. Zpracujeme ​to⁣ v hladké těsto, ze⁢ kterého formujeme ⁣knedlíky. ty​ vložíme do vroucí, osolené ‌vody‌ a vaříme⁤ 15-20 minut.
  • Když je maso měkké a šťáva‍ se krásně zredukovala, ⁢je vrabcův hotov. Stačí jen​ podávat s ⁣horkými ⁣knedlíky.

Nyní už jen zbývá podávat jídlo⁤ na stůl a ​vychutnat si ho ‍s ⁢rodinou a přáteli.⁢ Moravský vrabec s knedlíkem je skvělým jídlem ‍pro studené dny, ⁢kdy chceme něco teplého a sýteho.

Vepřová pečeně se díky⁤ dlouhému dusení stane tak ‍měkkou, že se přímo rozpadá na jazyku, knedlík nasákne všechnu tu nádhernou šťávu ⁣a pivo dodá celému⁣ jídlu ten správný hořký ⁣nádech. To vše doplní kulatá chuť cibule, která se celou dobu ⁢dusila s masem.

Moravský vrabec s ​knedlíkem⁢ patří k jedním ⁣z nejtradičnějších českých a moravských pokrmů. Jeho výroba‌ sice chce trochu trpělivosti,ale ​výsledek⁢ stojí za to. Takže neváhejte ‍a zkuste si ⁣tento tradiční pokrm⁢ uvařit.