
Vyzkoušejte tradiční český guláš s knedlíkem podle našeho ověřeného receptu. Naučíme vás, jak na domácí guláš plný chuti a voňavý knedlík. Přidejte do seznamu oblíbených klasiku české kuchyně.
V České republice je guláš jedním z nejtradičnějších jídel a pravidelně se objevuje na rodinných obědových stolcích po celé zemi. Každá domácnost má svoji vlastní variaci tohoto receptu, ale základní ingredience a postup vaření zůstávají víceméně stejné. Představujeme vám velmi základní recept na výrobu českého guláše, který můžete obohatit o libovolná koření, podle vlastní chuti.
Suroviny
- 500g hovězího masa
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce sladké papriky
- 1 polévková lžíce horké papriky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku
- 2 l vody
- 200g knedlíkové směsi (nebo hotové knedlíky)
Kromě těchto základních surovin si můžete připravit také čerstvý chléb, máslo a bylinky pro ozdobení.
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Ve velkém rendlíku rozpalte olej a maso na něm orestujte z obou stran. Mezitím nakrájejte cibuli na drobno.
- Do pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezezlátne. Přidejte prolisovaný česnek a krátce restujte. Poté přidejte sladkou a ostrou papriku, promíchejte a opět chvilku restujte.
- Přidejte rajčatovou pastu a promíchejte vše dohromady. Poté přidejte mouku a důkladně promíchejte. Smažte asi minutu, ale pozor, aby se vám mouka nepřipálila.
- Postupně za stálého míchání přilévejte vodu, dokud nedostanete požadovanou konzistenci. Přidejte kmín, sůl a pepř, podle chuti. Poté poklopte a nechte asi hodinu dusit. Během toho můžete připravit knedlíky dle návodu na obale.
- Během vaření můžete případně přidat více vody, pokud by se guláš příliš zahušťoval. Před podáváním ochuťte, zda je guláš dostatečně ostrý, slaný a kořeněný. Pokud ne, přidejte koření podle své chuti.
- Před podáváním nakrájejte knedlíky a položte je na talíř. Na knedlíky pak nalijte horký guláš. Podávejte s čerstvým chlebem a máslem.
Tímto je váš tradiční český guláš hotový. Pamatujte, že každý má jinou představu o tom, jak by měl guláš chutnat, takže neváhejte experimentovat s kořením a případně přidat některé z vašich oblíbených přísad. Těšíme se na vaše zkušenosti a případné tipy, jak guláš vylepšit. Dobrou chuť!

