12. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční české knedlíky s koprovkou
zdroj: Recepty 24/7


Objavte kouzlo české kuchyně s naším receptem na tradiční české knedlíky s koprovkou. Jednoduchý a chutný pokrm, který potěší každého milovníka tradičních českých chodů. Sledujte náš krok za krokem návod a uvařte si tento luxusní jídlo i vy!

Tradiční český pokrm,‌ kterým ⁢jsou ⁣knedlíky s koprovkou si ve své chuti zamilovali lidé po celém světě. A jak si je připravit v pohodlí domova? To se dozvíte v následujícím textu.

Suroviny

Na knedlíky⁣ budeme potřebovat:

  • 500‍ g hladké mouky
  • 1 ‍vejce
  • 1 lžičku soli
  • 1 kvasničku
  • cirka 3/4 lžičky cukru
  • asi 250 ml mléka

A na koprovou​ omáčku:

  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 1 l vývaru (nejlépe ⁢zeleninového)
  • 4⁢ lžíce kysané smetany
  • 1 balíček koprovu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Začneme přípravou předkynutí. Do misy si dejte cukr, kvasničku a trochu⁣ teplého mléka. Promíchejte a nechte asi 15 ‌minut vzejít kvasnice. Mezitím si připravte ⁤mouku a vajíčko. ⁢Do vzniklé díry dejte předkynuté kvasnice a zbytek mléka. Těsto si hněte nejméně deset minut.

Pokud máte hotovo, dejte těsto do utěrky, kterou máte pokropenou moukou a zavažte. ⁤Těsto vložte do vroucí vody a‌ vařte asi hodinu. Občas knedlík převraťte. Po uplynutí doby knedlík vyjměte a nechte chvíli odstát. ⁤Pak jej krájejte na plátky.

Koprovou omáčku připravíme⁣ tak, že si na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Zvolna mícháme ‍a opražujeme mouku, aby vznikla světle⁢ hnědá jíška. Do základu vlejeme ‌vývar a necháme zvolna vařit. Mezitím si nasekejte koprník a přidejte ho do omáčky. Po chvíli přidejte ⁢ještě⁤ kysanou smetanu a dochuťte solí.

Konečně můžeme podávat. Kusy knedlíku položte na talíř a přelijte koprovkou. A tradiční české knedlíky s koprovkou jsou na světě. Vychutnejte si jejich jedinečně lahodnou chuť.

Tento recept není sice mezi těmi nejjednoduššími,⁣ ale pokud​ jej jednou vyzkoušíte, ⁣už ‌ho nikdy nebudete ⁤chtít vyměnit za žádný jiný. Čerstvé​ suroviny​ a láskyplná práce vám na oplátku poskytnou neopakovatelný gurmánský ⁢zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Tradiční české knedlíky s koprovou omáčkou jsou ideální nejen pro nedělní oběd s rodinou. Mohou posloužit také jako perfektní recept pro‍ hostinu s přáteli. Přeci jen, je třeba si pochutnat! Nehledejte další recepty, protože ⁤tento je perfektní přesně tak, jak je. Vyslouží si jistě obdiv každého, kdo⁣ jej ochutná.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář