16. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Telecí pečeně s bramborovým knedlíkem je lahodný a sýtý pokrm, který ohromí každého gurmána. Telecí maso je pečeno do dokonalé měkkosti a dochuceno aromatickými bylinkami. Kombinace šťavnatého masa s lahodným bramborovým knedlíkem vytváří neodolatelnou chuťovou harmonii. Tento recept je ideální pro slavnostní příležitosti nebo pro zpestření běžného rodinného oběda. Pokud hledáte poctivý a chutný recept, telecí pečeně s bramborovým knedlíkem je skvělou volbou.
Suroviny:
- 1 kg telecí pečeně
- 6 brambor
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
- Pečeni omyjte a osušte. Pokud je pečeně s kostí, odřízněte ji kolem kosti a pokládejte na prkénko. Pokud je pečeně bez kosti, odřízněte ji na plátky tlusté asi 2 cm. Plátky lehce naklepeme a osolíme.
- Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Smíchejte s majoránkou a trochou soli a pepře. Tuto směs roztříděte na plátky pečeně a pečeně zabalte do nich.
- Pečeně smažte z obou stran na rozehřátém oleji, dokud nezezlátne. Přenechte do nemastného pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeně pečte asi 1,5 hodiny, během pečení ji dvakrát obracíme a přeléváme výpekem.
- Brambory uvařte ve slané vodě do měkka. Nechte je chvíli vychladnout, oloupejte a rozmáčkejte na pyré. Přidejte vejce, mouku a trochu soli. Vytvarujte z této směsi knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
- Po upečení vyjměte telecí pečeni z trouby, nechte ji chvilku odpočinout a nakrájejte na plátky. Podávejte s bramborovými knedlíky a podle chuti můžete přidat i kysané zelí.