10. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Telecí guláš s knedlíkem je lahodným pokrmem, který zaujme svou bohatou a sytou chuť. Kousek po kousku měkkého telecího masa se vaří v aromatické omáčce z cibule, česneku a koření, která jej příjemně dochutí. Aby byla chuť plná a vyvážená, guláš je podáván s nadýchaným knedlíkem, který skvěle saje omáčku. Tento tradiční český recept je oblíbený po celém světě a jistě potěší každého labužníka.
Suroviny:
- 500 g telecího masa (plec nebo kližka)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 rajčata
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 500 ml vývaru
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli a papriky na jemné proužky a rajčata na malé kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a na něm zpěníme cibuli.
- Přidáme papriky a rajčata a krátce podusíme.
- Pokud je masa hodně tučné, přidáme ještě trochu oleje a na pánvi opečeme maso z každé strany.
- Přidáme hladkou mouku a sladkou papriku a za stálého míchání podusíme asi 1-2 minuty.
- Postupně zahustíme vývarem tak, aby vznikla hustá omáčka.
- Přidáme majoránku, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
Guláš podáváme s knedlíkem nebo rýží. Dobrou chuť!