27. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Svíčková ve vínové omáčce
zdroj: Recepty 24/7

Svíčková ve vínové omáčce je klasický český recept plný chuti a vůně. Tento lahodný pokrm kombinuje⁣ kousky hovězí ⁤svíčkové s bohatou vínovou‌ omáčkou, která se vaří s‍ různými kořením ‍a ⁤zeleninou. Naše jednoduchá⁤ a ‍podrobná‍ receptura vám ukáže, ​jak připravit tento tradiční český pokrm‍ doma. Užijte si tento výjimečný gastronomický zážitek s rodinou nebo přáteli!

Suroviny

  • 500 g⁢ hovězí svíčkové
  • 500 ml vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 ​lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 ⁣mrkve
  • 2 ⁤petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce červené​ papriky
  • 100 g špekáčků
  • 100 ml sladké smetany
  • petrželka na ⁢ozdobu
  • sůl a pepř ⁢podle chuti

Postup

  1. Svíčkovou omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte, opepřete a na oleji ​opečte z obou ‌stran.
  2. Cibuli oloupejte a⁢ nakrájejte ​na⁤ kostičky. Mrkev a petržel oloupejte a⁤ nakrájejte na⁤ kolečka.
  3. Do hrnce ⁢dejte olej, přidejte‌ cibuli a ‍zlehka osmahněte. Přidejte mrkev, petržel a ⁤česnek a dále smažte.
  4. Přidejte‍ mouku a⁣ krátce ​osmahněte. Nalijte vývar⁣ a víno ⁣a​ vařte 10 minut, dokud omáčka ⁣nezhoustne.
  5. Pak do omáčky přidejte hořčici, červenou ‌papriku, přepůlené špekáčky a přiveďte k varu. Přidejte svíčkovou a vařte 10 minut.
  6. Na závěr⁣ přidejte ‌sladkou smetanu,⁢ promíchejte ​a vařte ještě 2 minuty. Omáčku dochuťte solí a pepřem.
  7. Svíčkovou podávejte s houskovým​ knedlíkem nebo širokými nudlemi.‍ Ozdobte jí ⁤nakrájenou petrželkou.