15. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
Svíčková s knedlíkem a šlehacím.
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte‌ náš recept na tradiční českou svíčkovou⁤ s ​knedlíkem a šlehacím.⁢ Lahodná svíčková⁢ omáčka podávaná s měkkými ⁣houskovými knedlíky a šlehačkou je skvělou volbou pro nedělní oběd nebo sváteční večeři.‌ S naším receptem připravíte ⁣lahodné jídlo, ‍které si zamilujete celá rodina. Nechte se inspirovat ‍a‍ uvařte si svíčkovou ‌jako ​od⁤ babičky!

Suroviny

  • 600g hovězí svíčkové
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 ⁤stroužky česneku
  • 150g slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce‌ rajčatového protlaku
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200ml vývaru
  • olej, sůl, pepř, majoránka, bobkový ⁤list

Postup

  1. Svíčkovou očistíme, nakrájíme na plátky a‌ osolíme.
  2. Cibuli, ‌mrkev‌ a česnek oloupeme‍ a nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej ⁤a osmažíme na něm ⁢zeleninu⁣ s nakrájenou slaninou.‍ Přidáme hovězí ‍maso a zprudka​ opečeme z ⁤každé strany.
  4. Přidáme hladkou mouku a restujeme do zezlátnutí. Pak zalijeme vývarem, přidáme rajčatový ‌protlak, bobkový‌ list, majoránku a dusíme pod pokličkou do měkka.
  5. Poté maso vyjmeme, zeleninu s mixérem rozmixujeme a přidáme smetanu. Dochutíme ⁤solí a pepřem.
  6. Svíčkovou servírujeme s houskovým knedlíkem a šlehací šlehačkou. Dobrou chuť!