15. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na tradiční českou svíčkovou s knedlíkem a šlehacím. Lahodná svíčková omáčka podávaná s měkkými houskovými knedlíky a šlehačkou je skvělou volbou pro nedělní oběd nebo sváteční večeři. S naším receptem připravíte lahodné jídlo, které si zamilujete celá rodina. Nechte se inspirovat a uvařte si svíčkovou jako od babičky!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 150g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200ml smetany ke šlehání
- 200ml vývaru
- olej, sůl, pepř, majoránka, bobkový list
Postup
- Svíčkovou očistíme, nakrájíme na plátky a osolíme.
- Cibuli, mrkev a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm zeleninu s nakrájenou slaninou. Přidáme hovězí maso a zprudka opečeme z každé strany.
- Přidáme hladkou mouku a restujeme do zezlátnutí. Pak zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, bobkový list, majoránku a dusíme pod pokličkou do měkka.
- Poté maso vyjmeme, zeleninu s mixérem rozmixujeme a přidáme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
- Svíčkovou servírujeme s houskovým knedlíkem a šlehací šlehačkou. Dobrou chuť!