18. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutná svíčková s kynutými knedlíky – tradiční české jídlo plné lahodných kombinací. Náš recept vám ukáže, jak připravit tu nejlepší svíčkovou omáčku s jemným masem a krémovou omáčkou. Kynuté knedlíky dokonale doplňují tuto výtečnou pochoutku. Připravte si svíčkovou s knedlíkem a potěšte vaše chuťové buňky autentickým českým jídlem.
Suroviny
- 800 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 řapíku celeru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl, pepř, majoránka, bobkový list
Postup
- Do rendlíku rozehřejeme olej a osmahneme na něm na kostky nakrájenou svíčkovou z každé strany.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Svíčkovou vyjmeme z rendlíku a na vyšší teplotě zprudka orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu.
- Přidáme hladkou mouku, kterou krátce osmahneme.
- Nasypte hořčici, přilijeme hovězí vývar a promícháme. Přidejte svíčkovou zpět do rendlíku, přilijte trochu vody, přidáme sůl, pepř, majoránku a bobkový list.
- Na středním plameni povaříme asi hodinu a půl, dokud maso není měkké. Případně můžeme použít tlakový hrnec a dobu vaření zkrátit na zhruba 40 minut.
- Mezitím si připravíme knedlíky podle vlastního receptu nebo můžeme použít instantní knedlíky.
- Uvařenou svíčkovou vyjmeme z rendlíku a necháme zchladnout. Po vychladnutí maso nakrájíme na tenké plátky.
- Přilijeme smetanu na vaření, promícháme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Svíčkovou omáčku přelijeme přes nakrájenou svíčkovou a připravenou knedlíkovou přílohu.