7. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento recept na tradiční českou svíčkovou omáčku se smetanou. Jemná omáčka plná lahodného masa a smetany, která jistě potěší celou rodinu. Své chuťové buňky rozhodně potěšíte tímto lahodným pokrmem plným tradičních chutí. Naše receptura vám krok za krokem přiblíží způsob, jak si tento kulinářský zážitek připravit i ve vaší domácnosti. Svojí chuťovou originalitou si tento pokrm získal své místo v české gastronomii a je chutným symbolem domácí kuchyně. Nenechte si ujít příležitost ochutnat tento lahodný pokrm a inspirovat se tradičními českými recepty.
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- laurýnový list, nové koření, pepř
- 1 l vývaru
- 250ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl
Postup
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na menší kousky a opečte na másle spolu s masem.
- Přidejte koření a zalijte vývarem. Duste alespoň 2 hodiny, nejlépe večeři předem.
- Poté maso vyndejte a zeleninu rozmixujte na kaši. Přeceďte a zpět vložte maso. Dochutíme solí, cukrem a octem.
- Pomocí mixéru rozmixujeme smetanu s moukou, dokud nebudeme mít hladkou omáčku.
- Poté omáčku zahřejeme, ale nesmí vroucí. Dochutíme a přelijeme maso.