18. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Svíčková maso s karperkovou omáčkou.
zdroj: Recepty 24/7

Užijte si tradiční⁣ českou svíčkovou maso s bohatou karperkovou omáčkou. Naučte se připravit tento oblíbený pokrm s výraznou chutí a⁤ aromatickými bylinkami. Naše podrobná receptura ⁣zahrnuje krok⁣ za krokem postup, který vám pomůže vytvořit​ dokonalou ⁣a​ lahodnou ‌svíčkovou s karperkovou omáčkou.⁤ Očekávejte⁤ unikátní kombinaci jemně uzeného masa​ s výraznou omáčkou,⁢ kterou si zaručeně oblíbí celá rodina. Překvapte své blízké⁢ tímto tradičním českým pokrmem, který je hrdý součástí‌ naší⁣ kuchyně.

Suroviny:

  • 600 g⁤ svíčkového masa
  • 2 cibule
  • 3‍ stroužky ‌česneku
  • 2 mrkve
  • 2 ‍petržele
  • 1 kousek celeru
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml ‌smetany ke šlehání
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř ⁢podle chuti

Postup:

  1. Na rozehřátém oleji a másle⁣ osmahneme‍ na kostky ‌nakrájenou ⁣cibuli do zlatova.
  2. Přidáme ​na kostky nakrájené maso a restujeme ho z každé strany dozlatova.
  3. Přidáme⁣ na kostky nakrájenou mrkev, ​petržel, celer a prolisovaný česnek. Promícháme a ⁢necháme chvíli restovat.
  4. Přidáme hořčici a kmín,‌ promícháme.
  5. Zalijeme hovězím vývarem a necháme dusit, dokud⁤ maso není měkké (cca 1,5 hodiny).
  6. V hrnci rozehřejeme smetanu ke šlehání, přidáme kysanou smetanu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Omáčku nevaříme, jen krátce necháme prohřát.
  7. Svíčkové maso​ vyjmeme z hrnce, nakrájíme na tenké plátky a podáváme zalité karperkovou ⁤omáčkou.