18. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si tradiční českou svíčkovou maso s bohatou karperkovou omáčkou. Naučte se připravit tento oblíbený pokrm s výraznou chutí a aromatickými bylinkami. Naše podrobná receptura zahrnuje krok za krokem postup, který vám pomůže vytvořit dokonalou a lahodnou svíčkovou s karperkovou omáčkou. Očekávejte unikátní kombinaci jemně uzeného masa s výraznou omáčkou, kterou si zaručeně oblíbí celá rodina. Překvapte své blízké tímto tradičním českým pokrmem, který je hrdý součástí naší kuchyně.
Suroviny:
- 600 g svíčkového masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 kousek celeru
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 ml kysané smetany
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na rozehřátém oleji a másle osmahneme na kostky nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a restujeme ho z každé strany dozlatova.
- Přidáme na kostky nakrájenou mrkev, petržel, celer a prolisovaný česnek. Promícháme a necháme chvíli restovat.
- Přidáme hořčici a kmín, promícháme.
- Zalijeme hovězím vývarem a necháme dusit, dokud maso není měkké (cca 1,5 hodiny).
- V hrnci rozehřejeme smetanu ke šlehání, přidáme kysanou smetanu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Omáčku nevaříme, jen krátce necháme prohřát.
- Svíčkové maso vyjmeme z hrnce, nakrájíme na tenké plátky a podáváme zalité karperkovou omáčkou.