27. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Staročeský pečený vepřový bok
zdroj: Recepty 24/7


Připravte si tradiční staročeský pečený ‍vepřový bok podle našeho receptu. Detailní postup s přesným seznamem ingrediencí a ⁣výživovými hodnotami.‌ Zkuste klasiku​ české kuchyně, která potěší všechny milovníky masa. Vepřový bok ‌jako od babičky! ‌

Tento staročeský ⁢recept na pečený vepřový bok je pokrm, který nesmí chybět na žádném‌ slavnostním stolu. Jelikož je tato specialita skvělou kombinací mírně křupavé kůrčičky a šťavnatého masa,je oblíbená‍ u všech milovníků ⁢vepřového​ masa. Ačkoli se může zdát,že příprava tohoto jídla je náročná,opak je pravdou. Postupujte⁤ podle ‍následujících kroků a ‌výsledkem‌ bude dokonalý ⁢pečený ⁣vepřový bok.

Suroviny

  • 1,5 ​kg vepřového boku (s kostí i ‍kůží)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst hrubozrnná mořská sůl
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 ⁣lžička ‍majoránky
  • Pár ‌listů bobkového listu
  • 1 větší cibule
  • 1/2 litru piva​ (nejlépe tmavého)

Každá z těchto ingrediencí přispívá k chuti⁣ a vůni konečného pokrmu.Vepřový bok by měl být ⁢dobře ‌očištěný a kůže nasekaná na malé kousíčky.​ To napomáhá lepšímu prosáknutí koření a zároveň se kůže lépe propeče a‍ vytvoří‍ tu nejlepší křupavou kůrčičku.

Postup

  • Začneme očištěním vepřového boku. Pokud je na něm příliš mnoho tuku, můžeme ho trochu oříznout. Poté nařízneme kůži na malé kousíčky.⁢ Nikdy však nesekáme⁤ až na maso!
  • Do misky si připravíme koření.​ Přidáme mořskou sůl, ⁤mletou papriku, mletý kmín, mletý pepř a majoránku.Dobře promícháme.
  • Vepřový⁣ bok potřeme z všech ​stran česnekem, který jemně utřeme ⁤do masa a také do nasekané⁤ kůže. Následně ho ‌z obou stran osolíme a opepříme a posypeme připraveným kořením.
  • Vložíme⁤ ho do pekáče​ s kůží nahoru. Přidáme bobkové listy a na kolečka nakrájenou cibuli, kterou poskládáme kolem‌ masa.
  • Maso zalijeme⁣ pivem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňích‍ cca 2 hodiny. Během pečení maso podléváme výpekem, aby zůstalo šťavnaté.
  • Po dvou hodinách⁤ troubu vypneme a necháme maso v ní ještě chvíli odpočinout. Poté⁤ ho můžeme podávat.

Tímto ⁣způsobem ⁢připravený⁤ vepřový bok chutná nejlépe s knedlíkem a zelím, ale také s bramborovou kaší nebo chlebem.Jedná se skutečně o tradici našich předků, která vyniká svou jednoduchostí‌ a chutí. Přesný čas pečení se ⁢může lišit podle velikosti masa a typu vaší trouby, proto je dobré ‍maso průběžně sledovat a podle potřeby‌ přizpůsobit teplotu a čas‍ pečení. Ať se vám vepřový ⁤bok daří a dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář