24. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Staročeská kyselá polévka.
zdroj: Recepty 24/7

Chutná a tradiční staročeská‌ kyselá polévka je⁣ skvělou volbou pro všechny milovníky tradiční české kuchyně. Tato ‍polévka, připravovaná z kysaného zelí, brambor, cibule a⁤ dalších lahodných ingrediencí, zaručuje výbornou chuť a příjemnou kyselost. Svého ⁤poutavého aroma⁣ dosahuje díky koření a bylinkám, ‍které dodávají polévce její unikátní charakter. Stačí ji ‌připravit‌ dle jednoduchého ‍receptu a⁣ můžete si vychutnat skvělou staročeskou specialitu.

Suroviny

  • 500 g vepřového ‍masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • ¼ hlávky zelí
  • 4 brambory
  • sůl, pepř,⁣ kmín

Postup

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na ​drobné kousky.
  3. Mrkve očistíme a nakrájíme na ​kolečka.
  4. Zelí nakrájíme na tenké proužky.
  5. Brambory oloupeme a nakrájíme na​ kostičky.
  6. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a ​osmažíme cibuli a česnek.
  7. Přidáme nakrájené⁤ maso a opékáme, dokud nezezlátne ze všech stran.
  8. Přidáme mrkev a zelí a na‌ středním plameni ⁤dusíme‍ asi 5 ⁤minut.
  9. Nalijeme vodu ⁣tak, aby byly všechny suroviny ponořené, přidáme sůl, pepř a kmín podle chuti.
  10. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 1 ‌hodinu, dokud maso není měkké.
  11. Poté přidáme brambory a vaříme dalších 15 minut, dokud nejsou ​měkké.
  12. Po uvaření můžeme polévku ozdobit petrželkou a servírovat.