24. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutná a tradiční staročeská kyselá polévka je skvělou volbou pro všechny milovníky tradiční české kuchyně. Tato polévka, připravovaná z kysaného zelí, brambor, cibule a dalších lahodných ingrediencí, zaručuje výbornou chuť a příjemnou kyselost. Svého poutavého aroma dosahuje díky koření a bylinkám, které dodávají polévce její unikátní charakter. Stačí ji připravit dle jednoduchého receptu a můžete si vychutnat skvělou staročeskou specialitu.
Suroviny
- 500 g vepřového masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- ¼ hlávky zelí
- 4 brambory
- sůl, pepř, kmín
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Mrkve očistíme a nakrájíme na kolečka.
- Zelí nakrájíme na tenké proužky.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozpálíme olej a osmažíme cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájené maso a opékáme, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme mrkev a zelí a na středním plameni dusíme asi 5 minut.
- Nalijeme vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené, přidáme sůl, pepř a kmín podle chuti.
- Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, dokud maso není měkké.
- Poté přidáme brambory a vaříme dalších 15 minut, dokud nejsou měkké.
- Po uvaření můžeme polévku ozdobit petrželkou a servírovat.