13. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Špaldové gnocchi s křenovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7


Vkusný a zdravý recept na špaldové gnocchi s křenovou omáčkou. Dopřejte si italskou klasiku v ‍zdravé verzi. Špaldové gnocchi jsou⁣ plné vlákniny, bílkovin a ‍doutníků. Křenová omáčka dodá jídlu pikantní chuť. Krok ‍za krokem návod, jak⁢ na to. ‍

Špaldové gnocchi s křenovou​ omáčkou ⁣je tradiční jídlo, které se vyznačuje specifickou ‌chutí špaldové mouky a pálivostí křenu. Tato kombinace přináší nejen⁣ výborný chuťový zážitek, ale také širokou škálu nutričních hodnot. Recept je jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne každý, kdo má ⁣chuť na něco ⁣dobrého.

Suroviny, které budete potřebovat, můžete snadno ‍sehnat v⁣ supermarketu nebo ve zdravé výživě. Nezapomeňte, že čerstvost a kvalita surovin je základ⁣ úspěchu.

Suroviny

  • 400 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • Soľ podľa chuti
  • Na omáčku:
    • 350 ml smetany na šlehání
    • 3 lžíce ​strouhaného křenu
    • 1 lžička hořčice
    • Sůl a pepř podle chuti
    • 200 g nakrájené šunky nebo slaniny
    • 2 lžíce másla
    • Na posyp:
      • Parmezán
      • Petrželka

Před přípravou si připravte všechny⁢ suroviny. Měkké gnocchi připravujeme klasicky z​ mouky a vajec. Omáčku‌ si připravíte velmi rychle a jednoduše z kvalitní smetany, křenu a hořčice.

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto na gnocchi. Do misky si dáme špaldovou mouku, přidáme dva žloutky, trochu soli a promícháme to do hladka. Těsto vypracujeme na vál a necháme odpočívat na chladném místě asi půl hodiny.
  2. Po půl hodině těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na menší kousky a ty rozválíme na tenké placky. Pak z nich vykrajujeme malé kruhy a ty na pánvi opečeme dozlatova.
  3. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi‍ rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu a podusíme, dokud nezačne krásně​ vonět. Přilijeme ‌smetanu na šlehání, přidáme křen a hořčici a vaříme do zhoustnutí.
  4. Omáčku ochutíme solí a pepřem a přidáme do ní opečené gnocchi.⁤ Promícháme, aby se gnocchi obalily v omáčce.
  5. Nakonec ‌hotové gnocchi posypeme strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou. Podáváme hned, dokud jsou ještě ‌horké.

Špaldové gnocchi s křenovou omáčkou jsou skvělou volbou jak pro oběd, tak pro večeři. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a sacharidů a díky špaldové mouce obsahují také hodně vlákniny. Navíc, křen je silný antioxidant a⁣ má‌ antibakteriální‌ účinky.

Recept je snadno přizpůsobitelný podle‍ vašich chutí. Můžete‌ přidat více křenu pro větší ostrost, nebo naopak ⁢přidat více smetany pro​ jemnější chut‘. Také můžete experimentovat s různými ⁣druhy sýrů pro posyp, nebo přidat další zeleninu pro větší‌ pestrost⁣ a nutriční hodnotu.

Přeji vám dobrou chuť a těším‌ se na další vaření s vámi!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář