13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Smažený sýr v houskové je oblíbeným českým jídlem, které lahodí všem milovníkům sýra. Jednoduchý recept spočívá v obalování plátků sýra ve vejcích a strouhankách, následném smažení v horkém oleji. Výsledkem je lahodně křupavá vrstva strouhanky a teplý, rozteklý sýr uvnitř. Smažený sýr v houskové se podává s hranolkami, bramborami či salátem jako hlavní jídlo nebo s tatarskou omáčkou jako chuťový zážitek na českých jarmarcích a festivalech. Vyzkoušejte tento tradiční recept a prožijte si kus české kuchyně.
Suroviny
- 4 plátky sýra na smažení
- 4 housky
- 2 vejce
- mouka
- strouhanka
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- Plátky sýra osolíme a opepříme podle chuti.
- Housky rozkrojíme na polovinu a vydlabeme střed.
- V jedné misce si připravíme těsto – rozšleháme vejce a osolíme.
- V další misce si připravíme mouku a ve třetí strouhanku.
- Sýr obalíme nejprve v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Oloupané housky zalijeme trochou oleje a prohřejeme je na pánvi nebo v troubě.
- Smažíme sýr na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Položíme smažený sýr na rozpůlenou housku a podáváme ihned.