10. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Smazaný květák je oblíbená a chutná předkrmová chuťovka, která si získá srdce všech milovníků zeleniny. Tento recept vám přináší jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit křupavý a lahodný smazaný květák. Díky správné kombinaci kvalitních surovin a ideálnímu skalpování se vám podaří dosáhnout dokonale zlatavé a křupavé kůrčičky, která vás okamžitě okouzlí. Smazaný květák je skvělým doplňkem k jakémukoli hlavnímu jídlu nebo může sloužit jako samostatné občerstvení. Nechte se inspirovat tímto jednoduchým a chutným receptem na smazaný květák a připravte si nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- Květák rozdělte na menší růžičky a dobře očistěte.
- V hrnci s osolenou vodou uvařte květák do měkka. Poté scedíme a necháme okapat.
- V míse smíchejte vejce, mouku a mléko, dokud nedostanete hladké těsto. Případně přilijte trochu vody, pokud je těsto husté.
- Přidejte do těsta sůl a pepř podle chuti.
- Do hluboké pánve nalijte olej a zahřejte ho na střední teplotu.
- Uvařené květákové růžičky namáčejte do těsta a opatrně vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte je do zlatova z obou stran.
- Vyjměte smažený květák z oleje a položte na kuchyňský papír, aby se zbavil přebytečného oleje.
- Hotový smažený květák můžete podávat jako přílohu k masu nebo samostatně s dipem nebo omáčkou podle vlastní chuti.