22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tytulkem ‚smazané řízky’ je oblíbené české jídlo, které vám zaručeně zvedne náladu. Tento klasický recept obsahuje křehké kuřecí nebo vepřové řízky, které jsou obaleny ve vaječné směsi a následně smaženy v horkém oleji, dokud nezískají zlatavý a křupavý povrch. Dopřejte si tento lahodný pokrm spolu s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem a zeleninovým přílohem. Smazané řízky jsou ideální volba pro rychlý a vydatný oběd nebo večeři, kterým potěšíte celou rodinu.
Suroviny
- 300 g vepřového masa (řízek)
- sůl a pepř podle chuti
- mouka
- vajíčko
- strouhanka
- olivový olej
Postup
- Maso naklepeme do tloušťky asi 1 cm a osolíme a opepříme z obou stran.
- Ve třech miskách si připravíme talířek s moukou, talířek s rozšlehaným vajíčkem a talířek se strouhankou.
- Připravené kousky masa obalujeme nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v strouhance. Dobře obalené řízky si dáme na talíř.
- Na sporáku si zahřejeme dostatek olivového oleje v pánvi.
- V rozpáleném oleji smažíme řízky z obou stran dozlatova. Smažení trvá zhruba 3-4 minuty na každé straně.
- Smažené řízky nakládáme na talíř s kuchyňským papírem, který nám pomůže vstřebat přebytečný olej.
- Po vychladnutí můžeme smažené řízky podávat s přílohou podle vlastního výběru.